Полша срещу почти пълната забрана на абортите: «Това е война»

Хиляди поляци излязоха тази вечер на протест в градове в цялата страна срещу почти пълната забрана на абортите, които вече са подложени на един от най-ограничителните режими в Европейския съюз, предаде Франс прес.

Полша срещу почти пълната забрана на абортите: "Това е война"

Вчера Конституционният съд обяви аборта поради увреждане на плода за противоконституционен. Решението, което е окончателно, беше разкритикувано от либералната опозиция и от организации за защита на правата на жените в една страна със силни католически традиции.

«Това е война», «Садисти, идваме да ви намерим», можеше да се прочете на протестни лозунги, на които бе изобразена символична червена светкавица.

«Вчерашното решение означава пълна забрана на абортите в Полша, защото 98 на сто от законните аборти в Полша се отнасят до увреждания на зародиша», заяви Кристина Кацпура, директорка на Федерацията за жените и семейното планиране.

«Това е недостойно отношение на полската държава към половината от нейното население, жените. Никога няма да го забравим», подчерта тя, като изрази особени притеснения за съдбата на жените, които не разполагат с много пари.

«Ще им остават само различни опасни методи като аборт, извършен от неквалифицирани лица с методи, които дори не искам да споменавам. Просто ни върнаха в ерата на Чаушеску!», заяви Кацпура, визирайки последния румънски комунистически диктатор.

Вчера комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович заяви, че решението на полския Конституционен съд е равносилно на «нарушаване на човешките права».

Бившият председател на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, пък го нарече «политическо злодейство».

Съгласно желанията на управляващата националистическа, традиционалистка партия Право и справедливост (ПиС) решението ограничава правото на аборт само до случаите, когато има опасност за живота на майката или при бременност, дължаща се на изнасилване или кръвосмешение. Полското президентство и епископската служба изразиха удовлетворение от Конституционния съд, който беше реформиран от правителството на ПиС.

Оттогава Конституционният съд е обвиняван, че в него има множество лоялни към партията съдии.

По официални данни през миналата година в 38-милионната страна са били извършени само 1100 аборта, повечето от които са били разрешени поради увреждания на плода. Според неправителствени организации обаче броят на незаконните аборти в Полша може да достига близо 200 000 годишно.

БТА

Коментари:

Зареждане ...