Haber7: САЩ са обзети от страх, безцеремонно заплашват Турция за С-400

Държавният департамент на САЩ категорично осъди Турция, която за първи път тества системата С-400, придобита от Русия. Читателите приемат тази новина като причина да се гордеят, въпреки че някои от тях все още вярват, че Анкара трябва да направи всичко възможно, за да създаде своя собствена ПВО.

Превод от Haber7, Турция:

Haber7: САЩ са обзети от страх, безцеремонно заплашват Турция за С-400

Съединените щати, които дълго отлагаха искането на Турция за системи за противовъздушна отбрана и провеждаха политика на отлагане при всяка възможност, бяха обзети от страх.

След като Турция изпробва придобитата от Русия система за противовъздушна отбрана С-400 в Синоп на 16 октомври, Държавният департамент на САЩ направи безцеремонно изявление, в което се казва:

„Ако Турция активира системата, това ще има сериозни последици за нашите отношения в областта на сигурността“.

През 2017 г. Турция подписа договор с Русия на стойност 2,5 млрд. долара за доставката на С-400 за укрепване на системата си за противовъздушна отбрана. С-400 бяха доставени в Турция миналата година. След дълго време, преди около три седмици, С-400 бяха изпратени в Синоп за изпитателни пускове. На 16 октомври, след провеждането на изпитанията, от Съединените щати е постъпи заплашително изявление.

Държавният департамент на САЩ казва в изявлението, че купуването на руските военни системи като С-400 е неприемливо. Министерството предупреждава, че използването на системата за ПВО С-400 ще има «потенциално сериозни последици» за отношенията с Турция в сферата на сигурността.

«Ако бъде потвърдено, по решителен начин ще осъдим придобиването на С-400 като несъвместимо с отговорностите на Турция като съюзник на НАТО и стратегически партньор за САЩ», заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус.

На 16 октомври Турция тества системата за противовъздушна отбрана С-400, придобита от Русия в региона на Черно море. Видеото, заснето в Синоп, показва димна следа в небето след изстрелването на ракетата.

Резолюцията на санкциите на Сената на САЩ очаква подписа на американския президент Доналд Тръмп.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.haber7.com/dunya/haber/3024515-abdyi-korku-sardi-s-400-ve-turkiye-aciklamasi/?detay=2

 

Коментари:

Зареждане ...