Столтенберг ще разговаря с Алиев, НАТО прави космически център в Германия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е готов да се срещне и разговаря с президента на Азербайджан, ако Баку поиска това.

Столтенберг ще разговаря с Алиев, НАТО прави космически център в Германия

«Дълбоко се тревожим от конфликта в Нагорни Карабах и особено от нападенията срещу цивилни. Призоваваме Азербайджан и Армения да прекратят нападенията и да спазват прекратяването на огъня», каза Столтенберг след края на първия ден от виртуалното двудневно заседание на министрите на отбраната на страните от алианса, цитиран от БТА.

Освен тази тема той съобщи, че е поставил на обсъждане спора между Гърция и Турция за добива на горива край Кипър. По неговите думи е последвал «плодотворен обмен на мнения».

Политиците трябва да търсят решението на споровете и да не оставят това в ръцете на военните. Гърция и Турция разговарят всеки ден в централата на НАТО, има трудности и различия във вижданията, допълни той.

Столтенберг съобщи още, че във военната база «Рамщайн» в Германия НАТО ще създаде космически център за свръзка и за наблюдение на заплахите. Той не уточни кога центърът ще заработи, нито колко служители ще привлече. Генералният секретар отбеляза, че центърът ще служи за подаване на данни към войските на бойното поле, както и за съгласуване на общи дейности.

Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...