Последният предизборен дебат: Байдън бил неудобен за Кремъл

В САЩ се състоя вторият и последен предизборен дебат между претендентите за Белия дом — действащия президент Доналд Тръмп от Републиканската партия и бившия вицепрезидент Джо Байдън, излъчен от Демократическата партия.

Последният предизборен дебат: Байдън бил неудобен за Кремъл

За разлика от предишния дебат, който се превърна в емоционална престрелка между двамата кандидати, сега двамата кандидати изложиха ясно позициите си по основните теми, вълнуващи избирателите, отбелязва «Свободна Европа». Те представиха и своите аргументи защо избирателите трябва да им дадат доверието си.

Първата тема беше справянето с епидемията от коронавируса и реакцията на втората вълна, която обхвана страната.

Джо Байдън обвини Тръмп, че е реагирал неадекватно на COVID-кризата и предупреди, че страната е изправена пред «тъмна зима». Той определи действащия президент като некомпетентен лидер, отговорен за смъртта на десетки хиляди хора. По думите му, Тръмп не може да продължи да управлява.

«Този, който носи отговорност за смъртта на толкова хора, не може да остане президент на Съединените щати», посочи Байдън.

Доналд Тръмп от своя страна заяви, че неговата администрация е направила и прави всичко възможно за справяне с кризата. Той добави, че новата ваксина може би ще е готова в рамките на близките седмици и обвини Байдън, че смята да блокира американската икономика, което би довело до множество негативни последици.

«Лекарството не бива да е по-лошо от болестта», отбеляза Тръмп.

Според Тръмп, 99% от заболелите от COVID-19 оздравяват.

Байдън предупреди, че до края на годината коронавирсът може да отнеме живота на още 200 хилади американци. Неговият план предвижда носене на маски и масово тестване.

Въпросът за сигурността на страната и на избирателната система предизвика повече емоционален заряд в дебатите.

Припомняме, американските спецслужби огласиха информация, че Русия и Иран са предприели активни действия за намеса в изборите за Белия дом.

По думите на Байдън, всяка страна, която опитва да се намесва, трябва да скъпо да плати за това.

«Те се намесват в суверенитета на САЩ. Точно това става сега.» — предупреди кандидатът на демократите, цитиран от Би Би Си.

Той подчерта, че Русия предпочита Тръмп за президент, защото Байдън е неудобен за Кремъл:

«Русия иска да направи така, че да не бъда следващия президент на САЩ, защото знаят, че ги познавам, а и те ме познават.» — поясни той.

Джо Байдън обвини Доналд Тръмп, че никога не е критикувал Владимир Путин за руската намеса в американските избори. Тръмп е в твърде топли отношения с лидерите на авторитарни страни, с бандити — подчерта кандидатът на демократите.

В отговор Тръмп заяви, че «никой не се държи по-строго с Русия» от него. Той изтъкна, че е убедил страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана, за да укрепят сигурността си срещу руската заплаха.

Наред с това Тръмп обвини семейството на Джо Байдън, че е получавало значителни суми от няколко чужди държави. Той твърди, че става дума включително за 3.5 милиона долара от Русия.

Байдън категорично отхвърли обвиненията, като увери, че не е получил и цент. Той подчерта, че тези обвинения срещу него са били опровергани от експерти.

«Аз не съм направил нищо неетично по отношение на Украйна», заяви демократът по повод на работата на сина му Хънтър като член на управата на украинската компания «Бурисма».

Двамата кандидати показаха сериозни разминавания по темите за расизма, здравната реформа, имиграцията, външната политика, борбата с глобалното затопляне.

Тръмп предупреди избирателите, че ако Байдън бъде избран, това ще означава повишаване на данъците, нисък икономически растеж, отслабване на американския петролен сектор заради борбата с глобалното затопляне.

Бившият вицепрезидент от своя страна заяви, че страната има нужда от президент, който изразява американските ценности.

Това е заключителният дебат преди президентските избори. Те бяха проследени от многомилионна аудитория. За Доналд Тръмп, който според социологическите допитвания изостава от Джо Байдън, беше много важно да се представи добре. Според първите реакции на коментаторите обаче, равносметката от дискусиите показва паритет между двамата оратори. Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...