106-та вечер на протест, шествие на студенти

През 106-ата поредна вечер на антиправителствени протести в столицата с настояване за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев движеща сила бяха протестиращите студенти от четири столични висши училища.
106-та вечер на протест, шествие на студенти

Участници в поредния протест в София блокираха по-рано тази вечер движението по бул. «Цар Освободител» в района между сградите на президентството и Народното събрание. Към демонстрация тази вечер се включиха и протестиращите по-рано пред Ректората от Софийския университет студенти.

По същество протестът започна, след като студентите пристигнаха със свое шествие в зоната на т.нар. «триъгълник на властта». Преди това те блокираха за около 5 минути кръстовището пред Софийския университет. Същото направиха и с бул. «Доундуков», след като пристигнаха в «триъгълника на властта».

Точно пред сградата на Министерския съвет те положиха и своя дълъг транспарант на който пише «Оставка». След това го положиха на жълтите павета на бул. «Цар Освободител». Студентите скандираха «Оставка — веднага!», «Мутри вън», «Гешев е позор — оставка и затвор».

Протестът се озвучаваше от популярна рок музика, балади от 80-те години, модерен рап и хип-хоп.

От т.нар. «Отровното трио» обявиха по-рано, че протестът тази вечер е посветен на протестиращите студенти.

Минути преди 21.00 часа протестиращите се отправиха към Министерство на финансите, където обстрелваха сградата с яйца и домати. Причина за замерването на сградата беше предложеният бюджет за 2021 г., който не се одобрява от повечето протестиращи.

Организаторите от Отровното трио планират подобна акция и утре вечер, но «на друг адрес и с яйца от щраус».

106-ата вечер на антиправителствени протести в София приключи с традиционното блокиране на кръстовището на Орлов мост за около час.

106-та вечер на протест, шествие на студенти

106-та вечер на протест, шествие на студенти

Протест, организиран от активисти на „Да, България“ се проведе по-рано тази вечер пред административната сграда на район «Сердика» в столицата с настояване за спешно възстановяване на къщата на Райна Княгиня, която се намира в квартал „Банишора“.

Плановете на Общината са паметникът на културата да бъде превърнат в музей., но от години къщата пустее и се руши, въпреки че от миналата година е осигурено финансиране от над 400 хил. лева от частни спонсори.

Протестиращите обвиниха кмета на район «Сердика» Тодор Кръстев за неспазване на предизборните обещания и попитаха какво налага забавянето на проекта.

Кметът на района се срещна с протестиращите и обясни: «Проблемът идва, че в момента починаха двама от основните ни спонсори, а те трябваше със собствени сили, труд и материали да го направят това нещо, което ние имаме като проект. До няколко месеца сградата ще бъде възстановена, защото не е толкова голям проблемът».

Снимки: БГНЕС

Коментари:

Зареждане ...