Ваксината «EпиВакКорона» ще бъде пусната в продажба през ноември

Ваксината срещу COVID-19, разработена от новосибирския център «Вектор» — «ЕпиВакКорона», ще влезе в гражданско обращение през ноември. Това съобщава Интерфакс, позовавайки се на генералния директор на центъра Ринат Максютов.

Ваксината "EпиВакКорона" ще бъде пусната в продажба през ноември

„Първата серия ваксини, които ще бъдат пуснати на нашия производствен участък, някои от тях обмисляме да бъдат използвани в рамките на цивилното обращение“, каза Максютов.

По-рано бившият главен санитарен лекар на Русия, депутатът от Държавната дума Генадий Онищенко, оцени вероятността от изкуствения произход на новия тип коронавирус COVID-19. Това съобщи РИА Новости.

Главен лекар на Русия: Някой помогна на коронавируса да пробие междувидовата бариера

Той отбеляза, че американски учени, заедно със специалисти от Китай, са възпроизвели коронавируса в лабораторни условия през 2013 г. Бившият главен лекар обаче добави, че вирусът не е надарен с нови свойства.

„Същият вирус просто беше възпроизведен. Беше доказано, че това може да се направи не само с коронавируса, но и с всеки друг“, каза Онищенко.

Руският депутеат поясни, че вирусът е преминал към хората, като е пробил междувидовата бариера — самостоятелно. Той обаче не изключи, че коронавирусът „може да е бил подпомогнат“ в това.

Бившият главен санитарен лекар заключи, че светът навлиза в ерата на „шестия технологичен ред“, в който поради развитието на технологиите става възможно да се създаде „не само изкуствен вирус, но и изкуствен живот“.

Общо от началото на пандемията са регистрирани над 39,1 милиона случая на заразяване, над 29 милиона души са се възстановили и над милион пациенти са починали. Повече от 1,3 милиона души с COVID-19 са идентифицирани в Русия. Руската федерация беше първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Лекарството е разработено от НИЦЕМ «Гамалея» в сътрудничество с Руския фонд за преки инвестиции. Ваксината бе наречена «Спутник V». На 15 октомври руският президент Владимир Путин сподели за регистрацията на втората ваксина срещу COVID-19, която беше наречена «ЕпиВакКорона». Тя бе разработена от новосибирския център «Вектор».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...