Проф. Антоний Тодоров: «Цялата история показва, че Румен Радев е абсолютно безотговорен»

Някои се е възползвал от тази ситуация с прекратеното посещение на президента Румен Радев в Естония, за да направи поредната акция, която да покаже, че има конфликт между институциите. Това смята проф. Антоний Тодоров в сутрешния блок на БНТ за прекратеното посещение на държавния глава в Талин.

Проф. Антоний Тодоров: "Цялата история показва, че Румен Радев е абсолютно безотговорен"

Цялата история показва, че Румен Радев е абсолютно безотговорен. Би било обаче хубаво историята да се провери докрай, защото изглежда доста елементарно като обвинение, според Тодоров. Конфликтът има по-дълга история още с избора на Радев за президент, когато ГЕРБ подцениха президентските избори, припомни Тодоров, който допълни и че началото на конфликта е било поставено с приемането на поправките в Закона за съдебната власт.

Конфликтът има репутационна вреда за България — показваме и на европейските си партньори, че има някакво разминаване. Такова разминаване във външната политика не може има, акцентира Антоний Тодоров.

Според него президентът не може да бъде неутрален, когато има конфликт в обществото, а самите хора очакват от държавния глава да бъде активен политически.

Припомняме, визитата на държавния глава в естонската столица в инициативата «Три морета» бе  безсрочно прекратена заради негов контакт със заразен с коронавирус. За това, че Румен Радев е бил в контакт с такъв преди пътуването си обаче стана ясно от фейсбук страницата на естонския президент Керсти Калюлайд. От президентството отрекоха информацията, а самият президент при завръщането си у нас обвини «доброжелатели», че са му спретнали «активно мероприятие».

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...