Министър Ангелов: Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от Covid-19

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от Covid-19, предупреди на днешния редовен брифинг на кризисния щаб здравният министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че медиците на първа линия вече са изморени, а много от тях са заразени, под карантина или в болници. Здравната система се нуждае от помощ и тя ще се търси сред специалистите от извънболничната помощ и студентите по медицина, обяви министър Ангелов.

Министър Ангелов: Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от Covid-19
Костадин Ангелов, министър на здравеопазванетоСнимка: БГНЕС

От началото на епидемията са регистрирани 1727 медици с коронавирус. Само през последното денонощие има нови 45 позитивни лекари, сестри, фелдшери и санитари. Медиците на първа линия са най-сериозният проблем на системата в момента, категоричен е министър Ангелов:

«Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни, някои са и в реанимации».

Резерви ще се търсят сред специалистите в извънболничната помощ и студентите по медицина, посочи здравният министър.

«Ще настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят среща с лекарите в извънболничната медицинска помощ; на тях да им се осигури възможност да помогнат на своите колеги, и, съответно, да получат възнаграждение».

Министърът заяви, че ще проведе видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, на която да бъде обсъдена възможността студентите шести курс медицина, които карат държавните си стажове, да могат да се включат в битката с болестта и това да им бъде признато за стаж.

Петте области с най-много пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения, са София — 425 случая, Пловдив — 208, Благоевград- 197, Бургаска — 97  и Шумен — 82, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Наблюдаваме възходящ, но устойчив ръст на епидемията у нас, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и посочи, че България е на 21-во място по заболеваемост и на 9-то по смъртност в Европа.

 6 области на страната вече са в червената зона с висок риск от заразяване.  

Доц. Ангел Кунчев подчерта, че «кривата на хоспитализираните почти плътно върви по кривата на заболваемостта, което е логично, тъй като няма особена промяна в процента положителни, които имат клинична картина и имат нужда от лечение».

Относно задължителното носене на маски той каза:

«Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка, няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това — няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска».

Да се приема витамин D, продължавайки спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина, посъветва по време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Приемът е необходим заради липсата на слънцегреене, посочи той и подчерта да не се превишава препоръчаната доза. Кантарджиев уточни, че витаминът се приема 10 дни, след което приемът се преустановява за 20 дни. Дозата на ден е 4 капки за възрастен и около 1-2 капки за деца в зависимост от възрастта и теглото.

PCR диагностиката е най-точният метод, по който се ориентираме за Covid-19 и към момента 185 лаборатории докладват всеки ден своите положителни случаи, допълни Кантарджиев.
Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...