Haqqin: Турция е готова да изпрати войска в Азербайджан

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай потвърди в сряда готовността на Анкара да изпрати военни в Азербайджан в подкрепа на конфликта в Карабах. Това съобщава азербайджанското издание Haqqin.

Haqqin: Турция е готова да изпрати войска в Азербайджан

„Нашият президент Тайип Ердоган обяви това от първия ден на новото изостряне на ситуацията в Нагорни Карабах. Турция не се колебае, нашият президент не се колебае по този въпрос“, заяви Октай в интервю за телевизионния канал CNN Turk в отговор на въпрос на журналист.

Американският вестник The Wall Street Journal  пише, че стотици бойци, свързани с Турция, са били прехвърлени от Сирия в Нагорни Карабах.

WSJ: Турция изпраща в Карабах джихадисти от Сирия

„Стотици членове на сирийски въоръжени групировки в съюз с Турция взеха участие в битките между Азербайджан и Армения“, се посочва в материала и се уточнява, че още стотици се готвят да бъдат изпратени.

Твърди се, че тази информация е потвърдена от два източника в Сирия, свързани с прехвърлянето на терористите.

Според тях Турция набира бойци за участие във военните действия в Карабах от юли, а от средата на септември е започнала да изпраща джихадиста от Сирия в зоната на конфликта.

Съобщава се също, че десетки бойци вече са се завърнали, разтревожени от ожесточените боеве.

Според сирийски метежник, чиито думи са цитирани в материала, на терористите от САР се плаща до 2 хиляди долара на месец.

Освен това изданието пише, че Турция е организирала двуседмични военни учения в Азербайджан и е предоставила на Азербайджан ударни дронове. Турските власти отхвърлят обвиненията за изпращане на сирийски бойци. Азербайджанските власти също заявиха, че няма да използват чуждестранни наемници.

По-рано непризнатата Република Нагорни Карабах се противопоставя на посредничеството на Турция в преговорите. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявлението на външното министерство на НКР.

Властите на Карабах са против посредничеството на Турция в преговорите

„За пореден път твърдо декларираме принципната позиция на Република Арцах по отношение на недопустимостта на участието на Турция под каквато и да е форма на международно-посреднически усилия в рамките на мирното уреждане на азербайджанско-карабахския конфликт“, се казва в изявлението.

По-рано президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че турската страна трябва да участва в уреждането на конфликта в Карабах.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков реагира на думите на сирийския лидер Башар Асад за използването на терористи от Сирия в Карабах. Това съобщи РИА Новости.

Песков реагира на изявлението на Асад за сирийските джихадисти в Карабах

Той отбеляза, че Кремъл внимателно се запознава всички изявления на държавните глави по отношение на тази ситуация.

По-рано Асад нарече главата на Турция Тайип Ердоган главен инициатор на новия кръг от конфликта в Нагорни Карабах и заяви, че турската страна използва сирийски терористи там.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...