Столтенберг: НАТО е пазител на мира, Русия заплашва Европа, затова разположихме ядрени бомби

В продължение на две седмици НАТО провежда учения за ядрено сдържане. Обикновено те се пазят в тайна — но не и тази година, отбелязва Frankfurter Allgemeine. Според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг ученията не са насочени срещу никоя конкретна държава, но на всички е ясно, че Русия е потенциалният противник на НАТО, пише германският вестник.

Столтенберг: НАТО е пазител на мира, Русия заплашва Европа, затова разположихме ядрени бомби

НАТО провежда учения за ядрено сдържане от две седмици — тази година то не е толкова тайно, както обикновено, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine. Ученията не са насочени срещу конкретна държава, но на всички е ясно кой е потенциалният противник, отбелязва вестникът.

В продължение на десетилетия нито едно от ученията на НАТО не е било провеждано в такава секретност като Steadfast Noon, отбелязва авторът на статията. Веднъж годишно, през октомври, съюзниците редовно провеждат учения за използване на американските ядрени бомби. Тази година обаче алиансът предприе информационно настъпление, пише германският журналист. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, придружен от върховния главнокомандващ на Алианса, посети авиобаза Фолкел в Холандия — едно от местата, където се съхраняват американските ядрени бомби.

«Тези учения са важен тест за ядреното сдържане на алианса», каза Столтенберг без дълги встъпления.

Ученията, каза той, имат изключително отбранителен характер и не са насочени срещу никоя държава.

НАТО не търси конфликти, а напротив, иска да запази мира.

В същото време той добави:

«Във все по-несигурния свят нашите ядрени сили продължават да играят важна роля в нашата обща отбрана.»

Според автора на статията Столтенберг е трябвало да каже, че те играят все по-важна роля — защото алиансът реагирал на значителното разширяване на руския ядрен арсенал. Столтенберг и министрите на отбраната на НАТО многократно изразявали загрижеността си по този въпрос.

Както пояснява изданието, това се отнася за свръхзвуковите ракети, както и за ракетите със среден обсег 9М729, от гледна точка на Запада, нарушаващи Договора за РСМД. Тези наземни крилати ракети могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, което значително променяло стратегическото положение на алианса в Европа:

НАТО трябвало да се съобрази с факта, че Русия щяла да предизвика ядрен конфликт в Европа и по този начин представлявала заплаха за целия алианс, пише изданието.

Следователно НАТО се нуждае от способността да защитава своите бази, в които се намират около 200 тактически ядрени оръжия в Европа.

Заедно с базата Фолкел, това са и летищата Кляйне Брогел в Белгия, Авиано и Геди в Италия и Бюхел в немския Айфел.
Турската авиобаза Инджирлик също била предназначена за това, но сега там не се съхранявали атомни бомби, отбелязва вестникът.

Както твърдят от алианса, НАТО трябва да разработи такива сценарии, за да бъде «по-защитено». Това е важен елемент от новото стратегическо оборудване, завършва Frankfurter Allgemeine.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/nato-uebung-ein-wichtiger-test-fuer-die-nukleare-abschreckung-17005299.html

Коментари:

Зареждане ...