Президентът на Армения: Не виждам необходимост Русия да се въвлича в конфликта в Карабах, но Турция трябва да се отстрани

Президентът на Армения Армен Саркисян заяви, че не вижда необходимостта да се въвлича Русия или която и да е друга държава в конфликта в Нагорни Карабах. Това каза той в интервю за френския телевизионен канал France 24.

Президентът на Армения: Не виждам необходимост Русия да се въвлича в конфликта в Карабах, но Турция трябва да се отстрани

Според него вместо това следва да се говори за изключването на Турция, «която играе разрушителна роля в този въпрос».

Арменският лидер също подчерта, че Ереван и Москва са съюзници от много години, държавите имат доверителни отношения. Той също така припомни, че Русия и Армения са подписали споразумения за политическо и военно сътрудничество.

Според Саркисян Русия исторически е доказала, че отношенията между двете страни са едни от най-важните за арменския и руския народ. Той също така отбеляза, че Москва също има добри отношения с Азербайджан.

„Русия може да се превърне в безпристрастен посредник между двете страни (на конфликта в Карабах), тъй като за разлика от Турция тя не участва пряко в този конфликт. Точно това се опитва да направи Русия», подчерта арменският президент и добави, че Турция очевидно има други планове, поради което нейното присъствие в региона не позволява на азербайджанската страна «да спази обещанието си по съблюдаване режима на прекратяване на огъня».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...