Монополът на САЩ свърши, те са уязвими пред евтините и многобройни военни системи на Русия

Историята на дългите войни на САЩ в XXI век — това са временните победи на високотехнилогичното оръжие, които се топят пред по-суровите реалности. Гражданите забелязват, когато расте престъпността или се снажава качеството на училищното обучение, но промените в армията биват забелязвани от малко: страната твърде добре мисли за тези, които се намират под огъня.

Превод от The Atlantic:

Монополът на САЩ свърши, те са уязвими пред евтините и многобройни военни системи на Русия

Заради увеличаващия се разрив между Америка и нейната армия, страната е прекалено нетърпелива да влезе във война и прекалено безчувствена към щетите, които тя причинява.

Заради този разрив ние харчим прекалено много пари за армията и ги харчим глупаво, в резултат на което под заплаха се оказват блогополучието на нашите войски и техния успех в боя.

Купуваме оръжие, което минимално е свързано с бойните реалности и в голяма степен с нашата безкрайна вяра в това, че лидерските технологии ще ни гарантират победата, а също на базата на икономическите интереси и политическото влияние на изпълнителите на военните поръчки. В резултат получавамем скъпоструващи и много ненадеждни бели слонове, а жизнено важното оръжие, което не се отличава с гламурен блясък, често не достига до нашите военни.

Когато САЩ бяха практически монополист в областта на бойните безпилотници, те убиваха отделни хора или неголеми групи, а в резултат настроиха срещу себе си цели държави.

Когато монополът свърши (а това неизбежно ще се случи), откритостта на САЩ ще доведе до това, че страната ще стане уязвима за поразяване от евтините и многобройни военни системи, които използват другите държави.

Междувременно разходите за отбрана се увеличават — без да срещат политическа опозиция и много рядко обществен дебат.

САЩ ще похарчат повече от 1 трилион долара за национална сигурност тази година.

Но тук не са отчетени повече от 80 милиарда долара годишно от дела на Министерството на отбраната от националния дълг. След като се адаптират цифрите към инфлацията, САЩ ще похарчат 50% повече за военните само за тази година, отколкото средно по време на Студената война и войната във Виетнам.

Америка харчи за военни нужди приблизително толкова, колкото 10 държави взети заедно.

Това е 3-5 пъти повече от разходите на Китай и 7-9 пъти повече от разходите на Русия. Светът като цяло харчи около два процента от съвкупния си доход за своите армии. А САЩ харчат около четири процента…

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/01/the-tragedy-of-the-american-military/383516/

Коментари:

Зареждане ...