Ето как Пентагонът ще сдържа Русия и Китай

Американският министър на отбраната Марк Еспър обяви две инициативи, които ще съдържат Русия и Китай. Това съобщи РИА Новости.

Ето как Пентагонът ще сдържа Русия и Китай

Първата инициатива е за укрепване на съюзническите отношения, втората е модернизиране на търговията с оръжие.

Еспър заяви, че САЩ ще «установяват и проследяват напредъка» с всеки съюзник.

«Много е трудно да се подобри какъвто и да е процес, ако не се проследява напредъкът», каза главата на Пентагона.

Той подчерта, че САЩ не трябва да позволят на Китай и Русия да «спечелят пазарни дялове» от отбранителната промишленост в трети страни.

„По силата на това, че Пекин и Москва работят за разширяване на своя дял от пазара на оръжие, те привличат други страни към своите мрежи за сигурност, хвърлят предизвикателство на усилията на САЩ да развият свои собствени отношения с партньорите и усложняват бъдещите оперативни възможности за САЩ“, допълни Еспър.

Той също така обеща да формулира „по-стратегически“ подход на Пентагона за работа с американските производители на оръжие.

Русия и Китай оказват натиск върху съседните си страни, както и се стремят да „пренапишат международния ред“. Това изявление направи по-рано главата на Пентагона Марк Еспър.

Еспър: Русия и Китай се опитват да пренапишат световния ред

По време на речта си в университета Джон Хопкинс министърът на отбраната на САЩ нарече Русия и Китай „ревизионистични сили, които се опитват да пренапишат международния ред и норми“, съобщава ТАСС.

Според него Москва и Пекин нарушават „суверенитета на своите съседи, неголеми държави“, за да „получат стратегически предимства“.

През януари председателят на естонския парламент Хен Пилуаас заяви, че Русия се опитва да „пренапише“ историята „в угода на своите цели“.

През есента на 2019 г. Еспър отбеляза, че САЩ трябва да увеличат предимството си в областта на изкуствения интелект на фона на активното желание на Китай и Русия да разширят потенциала си във военното използване на нови технологии.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...