Борисов: «Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези «доброжелатели», които искат да попречат на Инициативата, към която ни присъедини Плевнелиев

«Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези «доброжелатели», които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България».

Борисов: "Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", които искат да попречат на Инициативата, към която ни присъедини Плевнелиев

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание по повод думите на президента Румен Радев, че негови «доброжелатели» са прекъснали преждевременно международната му визита в естонската столица Талин, цитиран от своя пресцентър.

Припомняме, след изненадващото си по-раншно завършване на официалната визита в Талин президентът Румен Радев на 20 октомври 2020 г. обвини «своите доброжелатели» в активно мероприятие. Той заяви, че нито той самият, нито някой от делегацията, нито журналистите са били поставени под карантина в Естония. В Естония Радев прие домакинството на инициативата «Три морета» от естонския си колега Керсти Калюлайд.

Радев потвърди, че от началото на кризата с Covid-19 стриктно е спазвал всички здравни мерки и не е възниквал проблем.

Днес, 21 октомври, вицепремиерът Томислав Дончев отрече участие на властта в казуса с карантината на държавния глава Румен Радев и прекъсването на визитата му в Естония.

«Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем», каза Борисов и изрази надежда да няма повече спекулации по темата.

Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата «Три морета», заяви Борисов.

Премиерът напомни, че още през август месец на срещата си в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс е изтъкнал ангажираността на правителството по темата.

«Уверихме нашите партньори — 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти», добави още Борисов.

От Министерския съвет акцентират, че България е шестата страна, която участва финансово в инициативата, след като на 2 септември правителството взе решение България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата «Три морета».

Националната координация на формата от българска страна също е на много високо ниво като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева.

«България вече реално работи по тази инициатива — с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на Север, на Запад, във всички посоки. Подготвили сме газохранилищата. Разширяваме за втечнен газ», каза Борисов.

Според думите му тук не е само газовите връзки, тук са магистралите, жп линиите, интернет свързаност на целия регион, суперкомпютъра, който януари месец ще влезе в действие.

«Подготвихме абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициатива догодина. Нещо повече — на този ден, когато президентът Радев беше в Естония, по телефона се обади заместник-държавният секретар Кийт Крач, който още веднъж благодари и още веднъж потвърдихме пълното съдействие и ангажираност на България в тази инициатива«, заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че Росен Плевнелиев е първият български президент, който присъедини България в тази инициатива. News.bg.

Припомняме какво пише западната преса по въпроса за инициативата «Три морета» и внезапно откриваме настоящия президент на България Румен Радев — също активен участник в антируския проект «Инициатива Три морета». Снимките са от срещите на върха от същата инициатива.

Да видим какво пише западното издание по въпроса:

„Инициатива за три морета“: Европа може да се справи и без руски газ

Превод от  The Hill

Еднаквите Борисов и Радев: "Инициативата Три морета"
Румен Радев на Инициативата «Три морета», 2018 г.

…Съществуват механизми, чрез които европейските държави и институции, както и техният съюзник от САЩ, могат да защитават своите интереси и ценности в Европа и дори извън нейните граници.

Един такъв механизъм е Инициативата Три морета. Нейното авторство принадлежи на Полша, Хърватия и Румъния и предвижда насърчаване на практически проекти за сближаване, основани на общите демократични ценности на европейските държави, чиито територии се мият от Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Еднаквите Борисов и Радев: "Инициативата Три морета"

Румен Радев на същата инициатива през 2017 г.

Това са проекти в областта на енергетиката, транспорта и дигитализацията на европейските комуникационни мрежи.

Тази инициатива се подкрепя открито от САЩ и Германия. Ако бъде реализирана Инициативата Три морета, тя ще засили европейската интеграция и ще отслаби способността на Русия да подкопава европейските държави, институции, сигурността и демокрацията.

Третата среща на върха на тази инициатива се проведе на 5-6 юни в словенската столица Любляна. На нея присъстваха високопоставени делегати от Германия, ЕС и САЩ, демонстриращи подкрепата си за самата инициатива и нейните проекти.

Един от ключовите проекти е инфраструктурата за втечнен природен газ, която включва морски терминали в Полша и Хърватия и свързващ газопровод.

Проектът ще помогне за намаляване на зависимостта от руския газ, приходите от които Москва насочва в кампанията си за подкопаване на европейската сигурност.

Новите магистрални и междусистемни тръбопроводи също ще спомогнат за увеличаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа, което е основен приоритет на САЩ. Но освен Съединените щати, има значителни запаси от газ близо до Европа и с изобретателност и политическа и финансова подкрепа от Америка, Германия и ЕС, европейската сигурност може да бъде значително засилена.

Русия се стреми да използва своите тръбопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, за да доминира на пазарите на доставки за Централна и Източна Европа.

Ако Инициативата Три морета одобри идеята за доставяне на газ от Източното Средиземноморие през Гърция на Балканите чрез свързващи тръбопроводи, а след това и на такива големи потребители като Полша, Германия и Италия, това значително ще укрепи европейската сигурност.

Благодарение на тази политика способността на Русия да използва газ от «Северен поток 2» и «Турски поток» за подкопаване на европейската интеграция и сигурност ще бъде отслабена.

(край на превода)

——-

Тук възниква следният въпрос: разбираемо е защо Бойко Борисов се включва активно в Инициативата — за да запази властта си чрез закрилата на САЩ.

Господин президент Радев, който бяхте избран с подкрепата на всички русофили вкупом в България, защо вече около 4 години лъжете народа, че сте русофил?!

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...