САЩ отхвърлиха предложението на Владимир Путин за сътрудничество в областта на киберсигурността

20 октомври 2020-Нюз Фронт.

Помощникът на главния прокурор на САЩ по националната сигурност Джон Демерс нарече «цинична и евтина пропаганда» предложението на Русия да възобнови международното сътрудничество в областта на киберсигурността, съобщава The New York Times, позовавайки се на изявлението на Демерс по време на прес-конференция във Вашингтон посветена на задочните обвинения към шестима руски граждани.

«Г-н Демерс каза, че обвинителните актове са» студено напомняне защо предложението му ( на руският президент Владимир Путин — бел. ред.) Не е нищо повече от нечестна реторика и цинична и евтина пропаганда «, пише изданието.

САЩ отхвърлиха предложението на Владимир Путин за сътрудничество в областта на киберсигурността

По-рано, коментирайки обвиненията, отправени от САЩ към шестима «офицери от ГРУ» за извършване на «подривна, деструктивна и дестабилизираща дейност на Русия в киберпространството», държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че Русия пренебрегва обществената безопасност и международната стабилност.

Русия, която се позиционира като защитник на стабилността в киберпространството, всъщност е един от най-големите разрушители на глобалния Интернет “, заяви Помпео в изявление.

В края на септември президентът на Русия Владимир Путин призова Съединените щати да възобновят сътрудничеството в областта на информационната сигурност. В интервю от 7 октомври руският лидер изрази съжаление, че не е получил отговор на тази инициатива.

 

Владимир Путин нарече риска от мащабна конфронтация в цифровата сфера едно от основните стратегически предизвикателства на нашето време.

„Особена отговорност за нейното предотвратяване е на ключовите играчи в областта на международната информационна сигурност“, подчерта президентът на Русия.

Обръщайки се към всички държави, включително САЩ, президентът на Русия Владимир Путин предложи да се постигне и сключи глобално споразумение относно политическите обезателства на държавите за ненасяне на удари един срещу друг с използването на информационни технологии.

 

„Призоваваме Съединените щати да дадат ход на руско-американски професионален експертен диалог по въпросите на МИБ ( международна информационна безопасност), без да го правят заложник на политическите ни разногласия“, подчерта тогава руският лидер.

«Тези мерки са насочени към повишаване нивото на доверие между нашите държави, осигуряване на сигурността и просперитета на нашите народи»

«Те ще станат важен принос за изграждането на глобален свят в информационното пространство.»

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...