Руснаците удариха силен шамар на САЩ

Съединените щати обявиха, че са постигнали споразумение с Русия по СТАРТ III. Сергей Лавров нарече тези изявления „безскрупулни и нечистоплътни“, като отбеляза, че американците „спекулират безсрамно“. Китайските читатели са доволни от отговора на ръководителя на руското външно министерство.

Превод от Гуанча, Китай:

Руснаците удариха силен шамар на САЩ

Все още има разногласия между САЩ и Русия относно удължаването на единствения оставащ договор за контрол над въоръженията между двете страни – “Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СТАРТ III).

САЩ едностранно заявиха, че и двете страни са постигнали «принципно» споразумение и че Русия иска Китай също да се присъедини към преговорите за контрол над въоръженията, което веднага беше отречено от руската страна.

Руският външен министър Сергей Лавров дори разкритикува САЩ, като заяви, че те са „нечистоплътни“.

Както се съобщи, Лавров заяви в интервю, че «американците са далеч от дипломатическите методи, те открито твърдят, че Русия трябва да им помогне да накажат Китай, да принудят Китай да се разоръжи или да замрази въоръжението си», отбелязвайки, че американците «спекулират безпардонно”.

На 13 октомври специалният представител на американския президент за контрол над въоръженията Маршал Билингсли публично заяви, че ако Русия замрази ядрения арсенал на страната и прояви „политическа воля“, САЩ дори могат да удължат „новото си“ споразумение за стратегическо съкращаване на въоръженията с Русия „още утре“.

Изявлението на Билингсли беше незабавно отречено от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, който заяви, че е „неприемливо“ и че САЩ няма да получат споразумение за СТАРТ III от Русия, „което да съвпада с техните избори“.

На 12 октомври Ген Шуанг, заместник-постоянен представител на Китай към ООН, на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, заяви пред Първата комисия по разоръжаването и международната сигурност, че наскоро Съединените щати са обявили Китай за „третата по големина ядрена сила в света“ с всички сили, преувеличавайки „надпреварата за ядрено въоръжение между САЩ, Русия и Китай“ възхваляват „тристранните преговори за контрол над въоръженията“.

„Това е само американска уловка, която измества фокуса на международната общност. Целта им е да намерят претекст и да избегнат своята основна отговорност за ядреното разоръжаване. Те търсят оправдание, за да отслабят контрола и да получат абсолютно военно превъзходство “, каза Ген Шуанг.

Той заяви, че Китай се придържа към ядрена стратегия, основана на самоотбрана и винаги поддържа ядрената си мощност на минималното ниво, необходимо за гарантиране на националната сигурност.

Китайските ядрени арсенали са много различни по величина от тези на САЩ и Русия, така че изискването Китай да участва в каквито и да било тристранни преговори за контрол над въоръженията е несправедливо, необосновано и неприемливо.

Китай няма да се съгласи и никога няма да приеме никаква принуда или шантаж.

Коментар на читатели:

  • — Руснаците наистина са праволинейни, удариха шамар на американците, силен шамар, одобрявам.
  • — Да се отслаби Китай – това не съответства на националните интереси на Русия.
  • — Ако Китай наистина изчезне, какво ще се случи с Русия? Няма ли систематично да бъде унищожавана от концентрираните усилия на САЩ?
  • — Ако не си нечистоплътен, никога не можеш да станеш политик в САЩ.
  • Петя Паликрушева
  • Източник: https://www.guancha.cn/internation/2020_10_15_568142.shtml

Коментари:

Зареждане ...