Проф. Ваня Добрева: Нека използваме остатъчния си суверенитет и изпратим учени в Русия за ваксината, за да не се превърнем в черна статистика!

Чета, че перспективата у нас е рекордът на заболели от Covid 19 всеки ден да се увеличава. Същото е положението и в другите държави в ЕС. Като обикновен гражданин, неспециалист, разбирам, че единственото средство за справяне с коронавируса е ваксината.
Проф. Ваня Добрева: Нека използваме остатъчния си суверенитет и изпратим учени в Русия за ваксината, за да не се превърнем в черна статистика!
На този етап са разработени/се разработват ваксини в няколко държави: във Великобритания, САЩ, Русия и Китай. Говори си, че и наши учени ще бъдат готови с ваксина до края на годината. Дано!!! Но Русия и Китай вече започнаха и конкретно производство, планират с бързи темпове да се справят с пандемията по този начин.
Израел поръча вече 2 милиона от руската ваксина, а Индия си закупи руската технология и започва производство. На свой ред, Турция поръча китайска ваксина. В ЕС обаче, доколкото разбирам, нямаме такава свобода на закупуване или на производство на ваксини. Минимум две години са необходими за да бъде одобрено използването на ваксина на територията на ЕС — експерименти, опити и т. н. Това би било напълно естествено, ако не ставаше въпрос за масов мор.
В сегашната ситуация две години означава, абсолютно обективно, да се превърнем в част от статистиката. Дано не от черната!
Смятам, че в такива ситуации на пандемия, държавите в ЕС трябва да ползват по-активно остатъчния си суверенитет. И сами, въз основа, разбира се, на собствени клинични изследвания и опит, да преценяват коя ваксина да предложат на гражданите си. Още повече ваксинирането все още не е задължително.
И нека нашият политически елит преодолее своя колониален страх, че ще наруши водената от господарите политика на санкции срещу Русия, че ще се стимулира икономиката на Китай или че България ще може без разрешението на Брюксел или Вашингтон да осъществи сериозен пробив, за да гарантира оцеляването на населението.
И нека не ни говорят празни приказки — управляващите за мерки, маски, дистанция, леглова база и т.н., а опозицията, в лицето на БСП (партията, в която членувам) — за спазването на стратегии или за създаване на нови документи…
Бих предложила:
Първо, българските евродепутати, независимо от партийните си пристрастия, да настояват, в такива тежки ситуации като днешната с Covid 19, държавите да могат без одобрението и санкцията на Брюксел (а и Вашингтон) сами да решават как да спасяват гражданите си.
Второ, да се настоява вместо закупуване на нови самолети Ф-16 милиардите да бъдат използвани за подпомагане на българските учени, които работят върху създаването и прилагането на ваксината.
Трето, да бъдат изпратени — на ниво външен министър (независимо от конкретния субект), делегации в Русия и Китай, които да договорят български специалисти да проучат показателите на ваксините. Тяхното компетентно мнение, а не на политическия ни елит, да бъде в основата на конкретната политиката, на конкретната стратегия за справяне с болестта.
Ваня Добрева

Коментари:

Зареждане ...