Никол Пашинян: Участието на Турция в терористичната война срещу Арцах и подготовката й е доказано

20 октомври 2020-Нюз Фронт.

Арменският премиер Никол Пашинян призова страните, които доставят на Турция необходимите елементи за сглобяването на
безпилотници Байрактар, да последват примера на Канада, която забрани доставката на канадско оръжие за Турция, тъй като то може да бъде използвано в конфликта в Нагорни Карабах.

Никол Пашинян написа за това на страницата си във Facebok, подчертавайки, че свалените турски дронове над Карабах всъщност доказват прякото участие на Турция в конфликта в Карабах.

Никол Пашинян: Участието на Турция в терористичната война срещу Арцах и подготовката й е доказано

„По време на войната Арцахската армия за отбрана атакува около 1 дузина турски безпилотни самолети.Нито едно от засегнатите устройства обаче не е стигнало до районите намиращи се под контрола на отбранителната армия.

Изглежда, че най-накрая се появи бекон Bayraktar, който очевидно е произведен през септември, а ултрамодерната камера е произведена в Канада през юни.
Защо е важно това?
По-конкретно, защото това доказва прякото участие на Турция в терористичната война срещу Арцах и нейната подготовка.
И онези държави, които доставят на Турция необходимите съставки за Байрактар, трябва да последват примера на Канада и да спрат по-нататъшните доставки. «

Струва си да се припомни, че в началото на октомври канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан обяви решението на страната си да спре да доставя оръжие на Турция, отбелязвайки, че решението на конфликта в Карабах е възможно само с мирни средства.

„През последните няколко дни имаше обвинения, че канадската технология се използва във военния конфликт в Нагорни Карабах“, написа тогава в туитър Шампан.

Решението е взето след жалба за възможна продажба на канадски сензори за турски безпилотни летателни апарати, които могат да бъдат използвани в Карабах.

Трябва да се отбележи, че по-рано арменската общност на Канада заяви, че сензори канадско производство се използват с турските дронове, които се използват в Карабах.

Канадската изследователска организация Project Plowshares (която изучава доставката на военно оборудване за авторитарни режими) публикува доклад за доставката на канадски оптични сензори в Турция, където те се използват при сглобяването на безпилотни летателни апарати.
Организацията събра своите данни от отворени източници, публикации в пресата, както и изследователски статии и достоверни доклади по правата на човека. Според събраните данни Турция използва тези сензори от 2017 година насам.

 

Малко след това главата на канадското външно министерство Франсоа-Филип Шампан обяви, че страната е готова да замрази разрешителните за доставка на военна техника за Турция, ако се окаже, че тя се използва за нарушения на правата на човека.

«Турските войски — те участват не само в ръководството на военните операции, но и пряко чрез специалните сили на турската армия на бойното поле. Според някои сведения във военните действия участват и специални сили на пакистанската армия», каза по-рано  Пашинян

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...