Доц. Румяна Коларова: Протестът преживява криза на легитимността и доверието

Протестът преживява своята криза на легитимността и доверието. Това заяви доц. Румяна Коларова в сутрешния блок на БНТ.

Доц. Румяна Коларова: Протестът преживява криза на легитимността и доверието

Според нея има криза на легитимността на управляващите и протестът започна да преживява тази криза. В момента ние преживяваме същото — не само, че протестът не е масов, но има ясна позиция на обществото мнението, която протестът изразява, обясни тя.

Коларова смята, че БСП възстановили доверието си в резултат на протестите. Социалистите могли да останат шамаросани на дъното, но не останаха. БСП успя да се възстанови, а ГЕРБ продължават да падат, коментира тя. За мен протестите нормализираха електоралната картина, но това, което се вижда в момента, не може да послужи за никакъв ориентир на изборите. Мачът не е свирен още, посочи Коларова.

При «Демократична България» се забелязва ерозия, но по-важните въпроси били други — дали в следващия парламент ще има партия, която да бъде сочена с пръст. Коларова вижда, че всички партии се позиционират, за да избегнат една подобна позиция, да бъда сочени с пръст.

Тя посочи, че в бъдещия парламент има още един въпрос — дали някоя партия няма да иска да се коалира с никого. Коларова е на мнение, че правителство на мнозинството е невъзможно към настоящия момент. Според нея най-важното в настоящия парламент е заплахата от нови избори и големият въпрос е дали ще има минимална или свръхширока коалиция.

Румяна Коларова изтъкна, че доверието в парламента още отпреди три избора за негов председател е било едноцифрено. Въпросът за доверието в парламентаризма е, че ако има свърхширока коалиция, депутатите нямало да се карат, каза още тя. Според Коларова най-голямата опасност е активността на изборите — дали всички хора ще излязат да упражнят правото си на глас.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...