Türkiye/Ердоган: Не признавам Крим за руски!

На 16 октомври президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с украинския президент Владимир Зеленски. Ердоган добави, че не признава присъединяването на Крим към Русия и нарече Украйна ключов съюзник в региона.

Превод от Türkiye (Турция):

Türkiye/Ердоган: Не признавам Крим за руски!

Украйна е ключова държава в региона», каза президентът Ердоган и добави:

«Нашето сътрудничество се задълбочава в широк спектър от области, от отбранителната индустрия до образованието, от туризма до здравния сектор.»

На 16 октомври президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на Украйна Владимир Зеленски в двореца Вахдетин в Истанбул. След разговорите, продължили 1 час и 45 минути, двамата лидери проведоха съвместна пресконференция. Ердоган заяви, че се радва да приеме президента на Украйна в Турция, която е съсед на Турция в Черно море, неин стратегически партньор и приятелска държава, и благодари на украинския си колега за държавната награда на Украйна, която му бе връчеа (Ордена княз Ярослав Мъдри, 1-ва степен, бел.ред.)

По време на речта си Ердоган отбеляза:

„Днес обсъдихме подробно въпросите, които са в дневния ред на нашите двустранни отношения. Нашето сътрудничество се задълбочава на взаимноизгодна основа в широк кръг области, от отбранителната индустрия до образованието, от туризма до здравния сектор. По време на преговорите потвърдихме нашето взаимно желание да увеличим инвестициите и да издигнем нашето икономическо и търговско сътрудничество на ново ниво. В областта на туризма тази година, въпреки пандемията, получихме повече от 500 хиляди украински гости и това ясно свидетелства за близостта на нашите народи и доверието на нашите украински гости в мерките, които сме предприели като част от нашата инициатива за безопасен туризъм.»

…Турция разглежда Украйна като ключова страна по отношение на осигуряването на стабилност, сигурност, мир и просперитет в нашия регион.

В този контекст ние винаги сме подкрепяли и ще продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна, нейната териториална цялост, включително Крим, и нейното политическо единство.

Турция не призна и няма да признае незаконното анексиране на Крим.»

Петя Паликрушева

Източник: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/739534.aspx

Коментари:

Зареждане ...