Никол Пашинян: Съгласуването на статута на Нагорни Карабах ще отвори пътя към компромиси

19 октомври 2020-Нюз Фронт.

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви в ексклузивно интервю за агенция ТАСС, че ситуацията около Нагорни Карабах излиза от рамките на просто регионална криза.
По думите му Армения е готова на компромис с Азербайджан в търсене на начини за урегулиране, но въпросът за определяне статута на Нагорни Карабах е основен за Ереван.

 

Никол Пашинян: Съгласуването на статута на Нагорни Карабах ще отвори пътя към компромиси

 

снимка: © ТАСС

 

Последно време г-н министър-председател, дадохте не едно интервю за медиите в различни страни. Но ситуацията в региона продължава да се променя бързо, така че бихме искали да се спрем на най-фундаменталните, както ни се струва, основни моменти, които не толкова подвластни на промяна и могат да помогнат на нашите читатели да разберат по-добре подходите на вашата страна за скорошно урегулиране на конфликта в Нагорни Карабах.
Виждате ли шанс за връщане към примирието, договорено в Москва, или то окончателно се провали?

 

Споменахте международните медии, бих искал да отбележа, че в момента международното обществено мнение се променя, хората се променят, стават все по-информирани за случващото се в нашия регион.
И, разбира се, това е свързано не само с активната информационна политика на нашето правителство, но и с активните действия, предприети от арменската диаспора.
И искам да отбележа, че това вярно, не е на високо и не на най-високо политическо ниво, но сега вече има някои промени в процеса на международно признаване на независимостта на Нагорни Карабах.
Доста американски щати, няколко европейски градове вече са приели съответните документи, резолюции, решения. Няколко европейски парламента вече са приели резолюции, осъждащи агресията на Азербайджан.

Сега всъщност международната общност не се съмнява, че Турция е изцяло въвлечена във военни действия и че Турция е главният инициатор на тази война, че Турция е наела и транспортирала терористи и наемници от Сирия до зоната на конфликта.

За съжаление виждаме, че някои от тези наемници се прехвърлят в Северен Кавказ. Вече директно на територията на Русия виждаме дейността на терористични групи.
И съм сигурен, че това не е случайно, защото процесите, които се случват в момента в Нагорни Карабах и около него, вече са излезли извън рамките на проблема с Нагорни Карабах.
Това вече е ситуация, която засяга проблемите на националната сигурност на много други страни в нашия регион и дори извън региона.
Сигурен съм, че до момента не сме успели да приложим на практика московската декларация, защото има сили, които предотвратяват това, много конкретно.

На първо място, това е Турция.

Турция се интересува от провала на московското изявление по две причини.
Действията на Турция са насочени към изтласкване на Русия от Южен Кавказ. Да не забравяме, че това изявление беше прието по инициатива на президента на Русия, по инициатива на Руската Федерация.

Някои сили, и по-конкретно Турция, са заинтересовани руската инициатива да не бъде успешна.
И се надяват така да подкопаят авторитета на Руската Федерация в Южен Кавказ.
Мисля, че всички разбираме какво се случва и трябва да работим усилено, за да върнем стабилността в нашия регион.
И разбира се, ще работим много тясно с Русия по този въпрос.
И се надяваме, че и други съпредседатели на Минската група на ОССЕ също ще подкрепят тези усилия.

 

Русия продължава да изхожда от необходимостта незабавно да организира среща по линия на военните, за да се постигне съгласие относно механизма за наблюдение на прекратяването на огъня. Вашата страна съгласна ли е с такава среща? В какъв формат и с участието на кои страни?

 

Честно казано, подобна инициатива вече имаше и в Москва бяха насрочени консултации с предполагаемото участие на военни представители от Русия, Армения и Азербайджан.
Нашите представители заминаха за Москва, свършиха си работата, но според моята информация представители на азербайджанското военно ведомство все още не са участвали в такъв формат, което може да означава, че те просто отказват да го направят.
Остава фактът, че според моята информация те все още не са пътували до Москва, за да участват в тези консултации.

 

Готови ли сте да започнете урегулирането с поетапно прехвърляне на седем региона около Нагорни Карабах на Азербайджан, при съхраняването на Лачинския коридор за Армения до определянето на окончателния статут на Карабах?

 

Вие знаете, многократно съм казвал, че това е официалната позиция на Армения на практика във всички времена, че правото на самоопределение на Нагорни Карабах, тоест статутът на Нагорни Карабах, има стратегически важна роля за нас. Споменахте вариант и Армения беше готова за такова или приблизително такова решение преди няколко години.
Тук имаше само един нюанс: какво ще се случи със статута на Нагорни Карабах. Имам предвид, наред с други неща, включителна и Казанската инициатива.

Необходимо е да се разбере какво отговаря Азербайджан на същия или подобен въпрос, готов ли е да признае правото на самоопределение на народа на Нагорни Карабах?….

….Нашата позиция е, че конфликтът в Нагорни Карабах трябва да бъде разрешен изключително с мирни средства. И съм готов да положа всички необходими усилия за постигане на такъв резултат. Включително, да пътувам, да проведа срещи, да общувам. Но всички трябва да разберем, че решението трябва да се основава на компромис, не на капитуалацията на една от страните, а на компромис.

И между другото, ако няма готовност от другата страна, ние сме готови да се борим докрай за правата на нашия народ, за правата на нашите сънародници в Нагорни Карабах. Мисля, че това е позицията на правителството на Армения, народа на Армения, арменската диаспора. Мисля, че това е честна и конструктивна позиция.И между другото, ако няма готовност от другата страна, ние сме готови да се борим докрай за правата на нашия народ, за правата на нашите сънародници в Нагорни Карабах. Мисля, че това е позицията на правителството на Армения, народа на Армения, арменската диаспора. Мисля, че това е честна и конструктивна позиция.

 

Интервюто проведе специалният кореспондент на ТАСС  Нарек Галстян

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...