Настана време светът да признае Арцах

19 октомври 2020-Нюз Фронт.

На 10 октомври беше обявено временно прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан с посредничеството на Русия, почти две седмици след като Азербайджан започна да обстрелва арменското население в Република Арцах, по-известна като Нагорни Карабах, разположена в Южен Кавказ.

Обаче от влизането в сила на режима по прекратяването на огъня експлозии продължават да се случват в Степанакерт, столицата на Арцах, твърдят очевидци и международни медии.

По време на военната кампания Азербайджан нанесе удар не само върху цели градове, включително Степанакерт, но и върху арменското културно и религиозно наследство.

 

Настана време светът да признае Арцах

На 8 октомври в град Шуши, домът на културата и катедралата Казанчецоц, една от най-големите арменски църкви в света, беше бомбардирана два пъти, по време на втората атака, ранения получиха журналисти, документиращи последствията от първата атака.

Рафи Бедросян, автор на книгата „Травма и устойчивост: Арменци в Турция — скрити, не скрити и повече не крити“, каза:
„По време на войната от 90-те години, когато азербайджанците все още контролираха Шуши, те използваха тази църква като склад за оръжия, където съхраняват ракетите „Град“, които те пускат по Степанакерт, който се намира точно под Шуши.

“След като арменците освободиха Шуши от азербайджанската окупация през 1992 г., Бедросян посещава региона, участвайки в проекти за водоснабдяване и реконструкция на пътища.

 

«Когато влязох в тази църква,» добави той, «тя все още беше пълна с човешки останки и разрушения, оставени от азербайджанците. Тя беше красиво реконструирана за няколко години и стана свидетел на стотици сватби на арменски момчета и момичета.

 

«Азербайджан се насочи към Арцах с пряката подкрепа на Турция.
«Подкрепяме Азербайджан до победа», заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на 6 октомври.

 

„Казвам на моите азербайджански братя: благословена да бъде вашата «газва“.

 

«Газва» в исляма означава битка или нападение срещу немюсюлмани с цел разширяване на мюсюлманската територия и / или обръщането на немюсюлманите в ислям.По този начин Ердоган открито заяви, че атаките по територията на Армения представляват джихад.

 

Освен това арменците са атакувани не само от Турция и Азербайджан.
Турция също изпрати в Азербайджан най-малко 1000 сирийски джихадисти за борба с Арцах.
Продължаващата атака на Азербайджан срещу Арцах е част от неоосманските стремежи на Турция.
През последните години турското правителство засили своята реторика на неоосманизъм и завоевателство.
Например в речта си на 26 август Ердоган каза:

«В нашата цивилизация завладяването не е окупация или грабеж. Това е установяване на върховенството на справедливостта, което Аллах е заповядал в [завладения] регион … Приканваме нашите събеседници да се вземат в ръце и да стоят настрана от грешките, които ще отворят пътя към унищожение.»

Междувременно президентът на Армения Армен Саркисян се обърна с призивнкъм Русия, САЩ и НАТО да сдържат Анкара, наричайки Турция „хулиган в региона“.

«Ако не действаме сега на международно ниво, за да спрем Турция … Тогава има перспективи този регион да се превърне в нова Сирия … Тогава всички ще страдат», каза той в интервю за Financial Times.

Азербайджанско-турската агресия срещу арменците отне живота на много хора. Според арменски източници към 12 октомври общият брой на загиналите във въоръжените сили на Арцах надхвърля 500 души.
Азербайджанските власти не разкриха подробности за военните си загуби.
Войната засегна и цивилното население; и двете страни съобщават за смъртта на повече от петдесет цивилни.

На 9 октомври арменският лекар Вахе Меликсетян, преподавател в Катедрата по клинична фармакология, почина на бойното поле, докато оказваше професионална помощ на ранен войник.

Спорът между Арцах и Азербайджан трябва да се разглежда в историческия контекст на по-широката политика на Азербайджан и Турция спрямо арменците.

През цялата история тези два народа не признават правото на арменците на самоопределение и често прибягват до кърваво насилие.
Запазващия се проблем в Южен Кавказ е много по-голям от спор за просто земя.Това се дължи главно на натрапчивата турско-азербайджанска ненавист към арменците и налудничевото убеждение, че арменските земи в исторически план не са арменски и че тези земи трябва да принадлежат на мюсюлмански азербайджанци или турци.

Ефективен начин за спиране на насилието и разрушенията е официалното признаване на Република Арцах от света, за чиято защита местните арменци са дали толкова много жертви през историята.

Източник: moderndiplomacy

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...