Мащабна акция на френската полиция срещу ислямисти

Френските власти приеха нови марки за борба с тероризма и ислямистката пропаганда в социалните мрежи след бруталното убийство на учител заради показвани карикатури на пророка Мохамед. Френската полиция е започнала мащабна акция срещу десетки лица, свързани с ислямистки среди, които са се изказвали в социалните мрежи в подкрепа на терориста, обезглавил френския учител Самюел Пати.

Мащабна акция на френската полиция срещу ислямисти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

«В ход са полицейски операции във Франция срещу десетки лица» с ислямистки възгледи, обяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на «фатва».

«Те очевидно са издали фатва срещу преподавателя», заяви Дарманен по радио «Юроп 1» (Eurep 1), имайки предвид заподозрените, които са в ареста.

Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, заяви министърът, уточнявайки, че не всички имат пряка връзка с разследването на атентата. Действията са послание «срещу враговете на републиката», допълни той.

Жералд Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца.

«Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи», подчерта министърът.

«Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден — журналист», предупреди Дарманен.

След снощното заседание на Съвета за отбрана Елисейският дворец обяви план за действие срещу ислямистката пропаганда в интернет и поредица от проверки на асоциации, подозирани в радикална дейност.

«Ислямистите няма да спят спокойно в страната ни» — отсече президентът Еманюел Макрон.

Той обеща да бъдат засилени мерките за сигурност в училищата.

Всички тези мерки идват, след като в петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...