Кметът на Париж обяви подкрепа за признаването независимостта на Карабах

19 октомври 2020-Нюз Фронт.

Арменският фактор продължава да играе значителна роля във вътрешната политика на Франция.

Както съобщава телеграм-каналът «Re: public of Artsakh», в интервю за изданието Nouvelles d’Arménie кметът на Париж Ан Идалго заяви необходимостта да се признае независимостта на Арцах.

Кметът на Париж обяви подкрепа за признаването независимостта на Карабах

„Ако единственото решение на настоящия конфликт е признаването на Нагорни Карабах, тогава вярвам, че не трябва да се колебаем“, каза кметът на Париж.

Президентът на Армения Армен Саркисян смята, че Ереван няма друг избор, освен да признае Република Арцах (арменското име Нагорни Карабах) и да предостави открито подкрепа, защото Арцах е историческата територия на Армения.

 

„За да се гарантира възможността за мирни преговори, Армения зае много консервативна и търпелива позиция, ние вярваме в мирните преговори.
Азербайджан, от друга страна, реши да се оттегли от преговорите и да избере пътя на войната, като при това цялата реторика на Баку показва готовността му да започне етническо прочистване. Ако започнат такава политика, какъв ще бъде пределът?
Къде е международната общност?

Къде е ООН? Къде са другите?
От тази гледна точка казаното от Баку е напълно неприемливо за нас.
Подчертавам това не само защото арменците в историята винаги са живели в Нагорни Карабах или Република Арцах, но и защото Турция е въвлечена в днешната война.

Този факт напомня на арменци по целия свят за геноцида над арменците през 1915 година. Днес виждаме, че Турция е решила да продължи недовършеното престъпление през 1915 г., когато са убили 1,5 милиона арменци, много от които са изгонени от историческата си родина “

 

Саркисян подчерта: Ереван ще се върне към преговорите едва когато турските военни напуснат територията на Азербайджан и ограничат подкрепата си само до хуманитарната сфера, образованието и науката. Докато Турция участва в конфликта, преговорите са безсмислени, сигурен е арменският президент.

 

Продължаваме да следим ситуацията и да ви информираме.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...