ФБР за ролята на Google, Facebook и Twitter в разследването на «руски» кибератаки

19 октомври 2020-Нюз Фронт.

Американските компании Google, Facebook и Twitter са помогнали на американските спецслужби в разследването на кибератаки с използването на вируса NotPetya. В извършването на кибератаките бяха обвинени 6 руски граждани заяви заместник директорът на ФБР Дейвид Боудич.

„Искаме също да благодарим на технологичните гиганти — Google, Cisco, Facebook и Twitter — за това, че ни помогнаха в това разследване. Все по-често работим с нашия частен сектор на икономиката “, цитират думите му от РИА Новости.

ФБР за ролята на Google, Facebook и Twitter в разследването на "руски" кибератаки

САЩ обвиниха шестима руснаци, замесени в разпространението на вируса NotPetya през 2017 година за извършване на кибератаки. Вашингтон твърди, че руснаците, обвинени в хакерство, са «настоящи и бивши служители на ГРУ». Стандартна формулировка.

От обвинението следва, че шестимата руснаци «са възнамерявали да подкрепят усилията на руските власти за подкопаване, ответни действия или друга дестабилизация » по отношение на Украйна, Грузия, изборите във Франция, Олимпиадата в Южна Корея и Токио. ( лошото време през лятото или всичко, което не върви както трябва- за всичко САЩ винаги имат готова формула : «Русия, руснаците».

САЩ многократно обвиняват Русия в хакерски атаки. Консултантите на Белия дом включиха Русия в списъка на хакерските държави или «държави-хакери»
В началото на 2018 година редица държави, включително САЩ, обвиниха Москва в участие в кибератака, използваща вируса NotPetya през 2017 година.
Също така в САЩ се твърди, че руските хакери са извършили кибератака върху системата на гражданската авиация на страната в началото на 2017 година.
Напомняме, че вирусът NotPetya, известен още като Petya, през 2017 година атакува хиляди компютри по целия свят, включително системите на Rosneft, Bashneft и компютрите на правителството на САЩ.

Възстановяването на изгубените данни, както самите компютри, се оказа невъзможно.

През 2018 година Великобритания обвини руските власти, че са участвали в кибератака, използваща вируса. По-късно подобни обвинения бяха повдигнати в САЩ, Австралия, Канада и Дания. Кремъл заяви, че руската страна «категорично отрича» тези обвинения.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...