Крим предупреди Турция да не се присъединява към антикримския съюз с Украйна

18 октомври 2020-Нюз Фронт.

Турция ще направи сериозна грешка, ако се съгласи с предложението на Украйна да се присъедини към така наречената„Кримска платформа“, която по същество е антикримски съюз, заяви главата на комисията по народната дипломация и междуетническите отношения на Крим Юрий Гемпел.

„Ако Турция действително се присъедини към така наречения киевски проект„ Кримска платформа “, който по същество е антикримски съюз, враждебен настроен срещу кримчаните, тя ще извърши сериозна стратегическа грешка“, каза Гемпел в коментар пред РИА Новости.

Той обясни, че Анкара рискува не само да загуби надежден партньор в лицето на Русия. Според него Турция също може да престане да бъде привлекателна дестинация за руските туристи.

Крим предупреди Турция да не се присъединява към антикримския съюз с Украйна

„Уверен съм, че Крим скоро ще стане по-привлекателен за туристите от най-рекламираните турски курорти“, заключи Гемпел.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Турция и Украйна могат съвместно да променят ситуацията в Черно море и Крим в своя полза.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на съвместен брифинг с украинския си колега, че Турция не признава анексията на Крим от Русия и ще продължи да подкрепя териториалната му цялост като част от Украйна.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза още, че ЕС е готов да се включи в работата в рамките на така наречената платформа за Крим, международна платформа за обсъждане на кримски теми.Напомняме, че Крим се превърна в руски регион след референдум, над 96% от участниците в който бяха за обединението с Русия. Президентът Владимир Путин подчерта, че въпросът за принадлежността на Крим е напълно затворен. Независимо от мнението и амбициите на трети страни, Крим е Русия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...