Боливия гласува за президент

Боливийците гласуват днес на избори за президент след провала на миналогодишните президентски избори, белязани от подозрения за изборни измами, предаде Франс прес.
Право на глас имат 7,3 милиона души, които ще гласуват за общо шестима кандидати за президент.

Боливия гласува за президент

Бившият боливийски президент Ево Моралес, който е в изгнание, продължава да има влияние в Боливия и изрази подкрепата си на изборите за своя бивш министър на икономиката Луис Арсе, който е фаворит според последните социологически проучвания. Очаква се Арсе да спечели около 33,6 процента от гласовете на избирателите.

Основен опонент на Арсе на изборите се очаква да бъде бившият президент центрист Карлос Меса (той бе президент от 2003 до 2005 г.), за когото възнамеряват да гласуват 26,8 процента от избирателите.

Меса, който е журналист, историк и писател, бе кандидат за президент и миналата година, припомня Франс прес.

След миналогодишните избори, на които Ево Моралес спечели победа, опозицията заяви, че победата му е нелегитимна и че е имало изборни измами. Улиците бяха превзети от опозицията и в крайна сметка армията принуди дългогодишния боливийски лидер да напусне страната. Моралес получи убежище първо в Мексико, а след това в Аржентина.

Източник: Ла Пас, БТА

Коментари:

Зареждане ...