Армения осъжда изявлението на Европейската служба по външни връзки и го смята за пристрастно

18 октомври 2020-Нюз Фронт.

Армения осъжда едностранното и предубедено изявление на говорителя на Европейската служба по външни връзки, като подчертава, че по такъв начин се дава на Азербайджан зелена светлина да продължи безнаказано да извършва нарушения на международното право, включително международното хуманитарно право и международното обичайно право

Както съобщава изданието»Арменпрес», така официалният представител на външното министерство на Република Армения Анна Нагдалян коментира изявлението на официалния представител на ЕС за така наречената «ракетна атака срещу град Гянджа».

Армения осъжда изявлението на Европейската служба по външни връзки и го смята за пристрастно

„Вече три седмици Азербайджан варварски обстрелва градовете и селата на Арцах (Нагорни Карабах), включително столицата Степанакерт, преднамерено нанася удари по гражданското население, гражданската инфраструктура, което води до десетки цивилни жертви и ги принуждава да напуснат родината си.
Освен това Азербайджан вече се е нацелил и е причинил щети на цивилното население и инфраструктурите на територията на Република Армения. Настоящата мащабна агресия беше предшествана от провокативни кампании от азербайджанска дезинформация, като т.нар. Кампания „За артилерийския обстрел на град Гянджа“.

В продължение на десетилетия Азербайджан подхранва обществото си с ненавист и арменофобия, чиято нечовешка проява са видеоклипове, съдържащи епизоди на изтезания, нечовешко отношение и убийства на военнопленници в Арцах, които с гордост се разпространяват в азербайджанската социална мрежа.

Правейки безпочвени, безоснователни обвинения, Азербайджан отказва да се съобрази със споразуменията за прекратяване на огъня, сключени с посредничеството на лидерите на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, като категорично отрича всяка възможност за използване на механизмите за проверка на прекратяването на огъня , с цел продължаване на войната

Към днешна дата Европейският съюз не успя да отговори ясно и недвусмислено на тези военни престъпления, извършени от Азербайджан с прякото участие на Турция, включително прехвърлянето на чуждестранни бойци от Сирия и Либия, без да забелязва заплахата, която застана пред народа на Арцах, грубите нарушения на правото му на живот и нарастваща хуманитарна криза в Арцах.
Армения осъжда това едностранно, предубедено изявление, което дава на Азербайджан зелена светлина да продължи безнаказаните нарушения на международното право, включително международното хуманитарно право и международното обичайно право “, подчертава арменското външно министерство.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...