Турция започна изпитания на С-400

Турция започна военни учения в северната част на страната и изпрати системата за противовъздушна отбрана С-400 в зоната за стрелба. Американският сенат поиска от Държавния департамент да предостави подробна информация за използването на руските системи на Анкара срещу изтребителите F-16 Fighting Falcon, както и за способността на Москва да събира разузнавателна информация за НАТО с тяхна помощ.

По-рано съобщихме, че Москва и Анкара продължават преговорите за доставката на Турция с втори полк зенитно-ракетни системи С-400, това заяви турският посланик в Русия Мехмет Самсар, предаде ТАСС.

Турция и Русия преговарят за доставката на нов комплекс С-400

„Сътрудничеството в отбранителната промишленост също играе важна роля в този контекст (развитието на двустранните отношения). Преговорите между компетентните ведомства на двете държави продължават“, каза Самсар.

През 2017 г. Русия и Турция подписаха споразумение за доставката от Москва на Анкара на системата за противовъздушна отбрана С-400.

Турция стана единствената страна в НАТО, която закупи подобно оръжие от Русия, което предизвика негативната реакция на алианса.

С-400 «Триумф» е руска зенитно-ракетна система с голям и среден обсег на действие, която може да унищожи всички съвременни средства за въздушно-космическо нападение, включително хиперзвукови.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...