Japan Times: Путин „се радва на конвулсиите, обхванали политическия организъм на САЩ»

Ако руският лидер Владимир Путин наистина беше „великият стратег, за какъвто мнозина го смятат“, сегашната трудна ситуация на международната сцена би могла да бъде подходящият момент за него „да рестартира отношенията със Запада“, пише Брад Глосерман в The Japan Times. Путин може да използва тези проблеми, за да смекчи твърдата си линия и да създаде пространство за дипломатически маневри.

Japan Times: Путин „се радва на конвулсиите, обхванали политическия организъм на САЩ"

Japan Times: Путин „се радва на конвулсиите, обхванали политическия организъм на САЩ"

Тази година руският президент Владимир Путин „нямаше какво да празнува“ на своя 68-и рожден ден, който той отбеляза преди седмица, пише Брад Глосерман в статия за The Japan Times. Според наличната информация президентът работи почти без почивка в резиденцията си около Москва под защитата на строг протокол за борба с инфекциите и всички посетители, освен спазването на всички други предпазни мерки, трябва да преминат през „тунела за дезинфекция“, обяснява авторът.

В същото време Путин полага много усилия, опитвайки се да преодолее редица сериозни международни кризи в близост до руските граници, както и «нарастващото възмущение на международната общност заради предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални», се подчертава в статията.

„Позицията на Путин вътре в страната не е в опасност, но ако той беше велик стратег, както мнозина считат, това може да е правилният момент за рестартиране на отношенията със Запада“, смята авторът.

Доскоро изглеждаше, че това лято «трябваше да бъде триумфално за Путин», се казва в статията. През юли огромното мнозинство от руснаците одобриха поправките в руската конституция, което позволява на Путин да се кандидатира за още два президентски мандата. Освен това, благодарение на тези промеи, бившите президенти вече ще се радват на «имунитет» от преследване, пише The Japan Times. А управляващата партия «Единна Русия» и нейните съюзници спечелиха регионалните избори за губернатори, които се проведоха миналия месец в 20 субекта на Руската федерация.

Русия наскоро обяви лидерството си в надпреварата за разработване на ваксина срещу COVID-19. Някои дори приравняват тази „пропагандна победа“ с победата на руския национален отбор над Испания на Световното първенство по футбол през 2018 г., се казва в статията.

Според автора Путин също „се радва на конвулсиите, обхванали политическия организъм на Съединените щати“, и от сериозните разногласия, които се засилват с наближаването на президентските избори през ноември.

«Дискредитацията на демокрацията и отслабването на Съединените щати обслужват стратегическите интереси на Путин», се подчертава статията.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.japantimes.co.jp/opinion/2020/10/13/commentary/world-commentary/putins-pain-opportunity/

Коментари:

Зареждане ...