Главата на МИ5: Заплахите от Китай и Русия стават все по-силни и по-съвършени

Китай и Русия представляват все по-сериозна и усъвършенствана заплаха за Великобритания от гледна точка на шпионажа, заяви новият шеф на британската агенция за контраразузнаване MИ5 Кен Маккалъм в първата си публична изява. Според The ​​Guardian Маккалъм е обещал, че MИ5 е готов да отблъсне външните посегателства, но предупреди, че в отношенията с Пекин Лондон трябва да бъде изключително внимателен, тъй като рязкото охлаждане може да предизвика проблеми за икономиката.

Главата на МИ5: Заплахите от Китай и Русия стават все по-силни и по-съвършени

Главата на МИ5: Заплахите от Китай и Русия стават все по-силни и по-съвършени

Новият ръководител на британската служба за контраразузнаване MИ5 Кен Маккалъм е убеден, че «шпионската заплаха» за Великобритания от Китай и Русия продължава да се задълбочава, докато заплахата от тероризъм от страна на Ислямска държава остава за Обединеното кралство, съобщава The Guardian. Според вестника Маккалъм е направил изявлението по време на първата си публична изява след назначаването му през април.

Според ръководителя на MI5 Лондон е изправен пред различни опасности „до поръчкови убийства, напомняне за които беше отравянето на Алексей Навални, както и посегателствата върху британската икономика, академични изследвания, инфраструктура и — както вече казахме многократно — заплахите за нашата демокрация“.

Маккалъм откровено посочи „голямото разнообразие от предизвикателства на националната сигурност, породени от Русия, Китай, Иран и други“, и добави, че тези предизвикателства „нарастват както по тежест, така и по префинените им методи на изпълнение, докато мащабът на терористичната заплаха остава същото ниво“, пише The Guardian.

Както се отбелязва в материала на публикацията, в британския парламент от известно време се говори за факта, че MИ5 трябва да промени ориентацията си и да се съсредоточи върху противодействието на Китай и Русия. Това лято парламентарната комисия за надзор над разузнавателните агенции и агенциите за сигурност вече обвини специалните служби на страната, че не следят внимателно „руските дейности“ във Великобритания — и през юли Лондон хвана Москва в опит да открадне разработки за ваксината срещу коронавируса чрез хакване на ресурси на редица лаборатории във Великобритания, Канада и САЩ (до момента в световната преса има само ТВЪРДЕНИЯ за това, но НИТО ЕДНО доказателство, бел.ред.)

През последните 20 години MИ5 е посветил преобладаващия дял от ресурсите си за борба с тероризма — по-специално в последния доклад на службата се съобщава, че през последните четири години е успял да предотврати 27 терористични атаки в Обединеното кралство, осем от които са планирани да бъдат извършени от ултрадесни (неонацистки) групировки, се казва в материала.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/uk-news/2020/oct/14/mi5-boss-ken-mccullum-says-russian-and-chinese-threats-to-uk-growing-in-severity

Коментари:

Зареждане ...