Ако само 17% от американците се доверяват на правителството си, защо другите страни трябва да вярват на САЩ?

Време е Вашингтон да осъзнае, че САЩ трябва да спрат да приемат лидерската си позиция в света за даденост. Те трябва да направят каквото могат, както в страната, така и в международен план, за да запазят лидерството си през 21 век. В крайна сметка Китай вече е по петите му, предупреждават авторите.

Превод от Foreign Affairs: 

Ако само 17% от американците се доверяват на правителството си, защо другите страни трябва да вярват на САЩ?

Това, че САЩ трябва да ръководят света, често се приема за даденост, поне във Вашингтон. САЩ играят тази роля повече от 70 години от края на Втората световна война и повечето американци не искат Китай да поеме тази роля.

Ако само 17% от американците се доверяват на правителството си, защо другите страни трябва да вярват на САЩ?

В тази връзка би било лесно да се предположи, че ако американците гласуват да свалят от власт Доналд Тръмп и да изберат непоколебимия интернационалист Джо Байдън, Съединените щати могат просто да се върнат „начело на масата“, както наскоро бе казано в статията на Байдън в списание Foreign Affairs.

Но Америка изобщо не е упълномощена да ръководи света.

Америка трябва да се адаптира към фундаменталните промени в позицията си на световната сцена. От историческа гледна точка Америка е държава, която първо беше отделена от света, след това застана на върха на света и сега се оказа сред другите страни в този свят и във връзка с тези промени, тя трябва да направи някои корекции.

Резултатите от вътрешната политика на американското правителство едва ли ще превърнат САЩ в еталон за добро управление. Америка е класирана на 27 място в класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социална справедливост, отразяваща политическите решения, взети много преди Тръмп да дойде на власт.

Нивото на икономическо равенство в Съединените щати намалява през последните 40 години, а «смъртта от отчаяние» нараства стремително.

Системният расизъм опетнява репутацията на Америка като защитник на демокрацията, справедливостта и върховенството на закона.

Това са „хроничните болести на нашето политическо тяло“, както се изрази носителят на наградата Пулицър Виет Тан Нгуен и отговорът на американското правителство на пандемията от коронавирус ги отразява.

Помислете върху това това: ако само 17% от американците се доверяват на правителството си, защо другите страни трябва да вярват на САЩ?

Петя Паликрушева

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/world/2020-09-25/united-states-not-entitled-lead-world

Коментари:

Зареждане ...