Турция отказва да пусне самолет с хуманитарна помощ за Армения

15 октября 2020-Нюз Фронт.

Турция отказа да пусне американски самолети с хуманитарна помощ, предназначена за жертвите на конфликта в Нагорни Карабах, летящи за Армения през своето въздушно пространство. Информацията съобщи по време на брифинг пълномощният представител по въпросите на диаспората на кабинета на премиера на Армения Заре Синянян.

«В момента сто тона хуманитарна помощ вече са готови за изпращане в Армения, но Турция забрани дори доставката на хуманитарна помощ през нейното въздушно пространство, в резултат на което полетът е отложен», каза Синанян.

Според думите му, в Ереван вече са доставени около 700 тона хуманитарна помощ от различни страни — Русия, САЩ, Франция, както и други европейски държави.
Също така лекари от Русия, САЩ и Европа се отправят в Армения. за да помагат на ранените по време на конфликта.

Турция отказва да пусне самолет с хуманитарна помощ за Армения

 

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео също потвърди информацията, че Турция предоставя подкрепление на Азербайджан в рамките на конфликта с Армения в Нагорни Карабах.

Ситуацията в Нагорни Карабах (Арцах) рязко ескалира на 27 септември след като Въоръжените сили на Азербайджан предприеха военна агресия.

По-късно Армения и Азербайджан се споразумяха за примирие и се съгласиха да започнат размяна на пленници и убити след влизането в сила на режима по прекратяването на огъня.
Така нареченото хуманитарно примирие, договорено при посредничеството на Русия встъпи в сила в 12:00 на 10 октомври.
Въпреки примирието ВС Азербайджан продължават обстрелите по Карабах.
Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че в такива условия единствения изход от конфликта е признаването на Арцах.

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...