Германия няма да позволи «Северен поток 2» да изгние на дъното на Балтийско море

Украйна се опитва да създаде пречки за завършването на строителството на «Северен поток 2» на всички нива. Но както показаха дебатите в Бундестага, Германия възнамерява да завърши проекта. Единственият механизъм, който може поне да спре този процес, е по-нататъшното затягане на санкционния режим от САЩ, пише авторът.

Превод от Европейська правда, Украйна:

Германия няма да позволи "Северен поток 2" да изгние на дъното на Балтийско море

Дебатът за изграждането на газопровода «Северен поток 2» продължава в Германия от няколко години. Дълго време се създаваше впечатлението, че позицията на правителството на Германия, че газопроводът е „изключително търговски проект“, не може да бъде разклатена от никакви противоречия в отношенията с Руската федерация.

Оказа се обаче, че след 2 септември, когато лабораторията на Бундесвера потвърди наличието на отрова от клас «Новичок» в тялото на руския опозиционен лидер Алексей Навални, строителството на «Северен поток 2» достигна до нов поврат.

Както водещите германски медии, така и редица авторитетни политици започнаха да апелират към федералното правителство да замрази проекта „Северен поток 2“. Както показаха обаче неотдавнашните дебати в Бундестага, нещата не са толкова прости.

Две гледни точки на Северен поток 2

Две проекторезолюции бяха на дневен ред на заседанието на Бундестага на 18 септември.

Първата бе от фракцията „Союз 90/Зелените“, изискваща федералното правителство „незабавно да се дистанцира от газопровода „Северен поток 2“ и да предприеме необходимите мерки, за да предотврати завършването му“.

Алтернативен проект на постановление, който е в подкрепа на газопровода, беше представен от фракцията „Алтернатива за Германия“ (AfD).

В частност те посочват, че завършването на газопровода ще спомогне за подобряване на енергийната сигурност на Германия и Европа и изпълнението на целите за опазване на климата, а също така призоват федералното правителство „недвусмислено да се изкаже в полза на завършването на Северен поток 2“ и да допринесе за по-ранното му изпълнение с всички достъпни средства на национално, европейско и международно ниво.»

Дискусията по тези два проекта разкри необичайно единство на възгледите между фракциите на правителствената «голяма коалиция» (блокът на ХДС/ХСС и СДПГ), дясната популистка AfD и лявата партия «Левите».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2020/09/21/7114539/

Коментари:

Зареждане ...