The Guardian: Великобритания е готова да предостави на Украйна смъртоносно оръжие

Според Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент, Украйна трябва да засили защитата си заради вълненията в Беларус. Украинското ръководство очаква пряка заплаха за независимостта и териториалната цялост на Украйна от тази страна на границата и като цяло се оказа „в челните редици“. Великобритания обича да помага на нещастните.

Превод от The Guardian: 

The Guardian: Великобритания е готова да предостави на Украйна смъртоносно оръжие

Според старшия помощник на президента на Украйна Владимир Зеленски Великобритания е готова да предостави на Украйна основен договор за доставка на смъртоносни оръжия и заем от 1 млрд. британски лири, за да помогне на украинския флот да изгради нови кораби, подходящи за използване в Черно море.

Андрей Ермак, ръководител на кабинета на Зеленски, също предупреди, че репресиите по време на следизборните вълнения в съседна Беларус представляват пряка заплаха за Украйна, и заяви, че страната му би искала да получи гаранции от Европейския съюз и Обединеното кралство за съдействие за нейната сигурност.

Освен това се предлага да се създаде център на ЕС или НАТО в Украйна за борба с руската дезинформация и контрапропаганда, каза Ермак по време на речта си в аналитичния център на Chatham House.

Говорейки за Беларус, където действащият президент Александър Лукашенко провъзгласи победа на фона на обвиненията във фалшификация и протестите доведоха до ареста на повече от 12 000 души, той каза:

„В най-лошия случай ние сме изправени пред много пряка заплаха за нашата независимост и териториална цялост. Ние сме в челните редици. Ние трябва да предприемем специални мерки за противодействие на подобни заплахи без каквито и да било дипломатически тънкости.»

Ермак подчерта, че настоящото прекратяване на огъня в Донбас остава крехко: един украински войник е починал от началото му. Той определи 70-дневното примирие като «огромно постижение», но добави, че всеки ден трябва да «стиска палци, за да няма нови жертви».

Зеленски се срещна с премиера Борис Джонсън на Даунинг Стрийт, където те подписаха голямо политическо споразумение, споразумение за търговия и сигурност, което ще постави отношенията между двете държави след Брекзит на нова, по-тясна основа.

Ермак допълни, че Зеленски умишлено се стреми да не предизвиква враждебност с Русия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/world/2020/oct/09/uk-willing-to-provide-ukraine-with-lethal-weapons-says-presidents-aide

Коментари:

Зареждане ...