Зоран Заев атакува България, поредна антибългарска кампания в Северна Македония

В последните дни отново се размениха остри реплики между България и Северна Македония и отношенията между двете страни са поставени на изпитание, въпреки обявеното възобновяване на работата на комисията.

Зоран Заев атакува България, поредна антибългарска кампания в Северна Македония

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев направи остър коментар спрямо България след срещата на Екатерина Захариева и колегата й Буяр Османи миналата седмица:

«Това, което е предложено от тяхна страна, не е нито добросъседство, нито е братство, а най-малко е европейско», заяви Заев. 

Изказването на Заев е сигнал към Германия да окаже натиск върху България да позволи започването на преговори за влизане в ЕС, заяви журналистът и специалист по отношенията между София и Скопие Коста Филипов в студиото на БиТиВи.

Подобен анализ на думите на Заев прави и бившият македонски премиер Владо Бучковски.

В Македония срещата на Буяри е изтълкувана като червена лампичка, че наистина се поставя под съмнение провеждането на конференцията през декември, когато трябва да започне преговорния процес между ЕС и Скопие. Германия, която председателства ЕС и е ментор на Берлинския процес за присъединяването на Северна Македония, е поела ангажимент Скопие да започне преговори, обясни Филипов.

В момента отново тече поредната антибългарска кампания в Северна Македония.

Такива кампании винаги е имало, но с различна интензивност и острота в зависимост от вътрешнополитическа конюнктура. Филипов даде като пример за настоящата кампания срещу България едно социологическо проучване, разпространено широко от македонските медии, в чиято достоверност той се съмнява.

Според анкетата само 1% от македонците имат добри чувства и симпатии към България, което е съмнително.

Според Филипов договорът за приятелство между България и Северна Македония е по-лош от този, сключен между Атина и Скопие. В своя договор Гърция е много детайлна и прагматична в налагането на своите интереси, стигайки дори до «лепенките» на историческа тематика, докато споразумението между София и Скопие е оставено да зависи от работата на съвместната комисия по историческите въпроси.

Коста Филипов не отговори на въпрос защо България не е успяла да наложи едно по-добро споразумение, като обясни, че страната ни просто е заложила на картата да има някакво споразумение, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...