Ватиканът отвръща на удара: Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция Майк Помпео

Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава Би Би Си.

Ватиканът отвръща на удара: Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция Майк Помпео

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на отношенията с държавите монсеньор Ричард Галахър съобщиха, че папата е отхвърлил искането на Помпео, тъй като избягва да се среща с политици по време на предизборен период.

Този ход добавя към дипломатически скандал след коментари на Помпео за Китай и католическата църква.

Ватиканът обвини Помпео, че се опитва да използва този въпрос, за да привлече избиратели на президентските избори в САЩ през ноември.

В статия по-рано този месец Помпео подчерта, че католическата църква рискувала своя «морален авторитет», като подновява споразумение с Китай относно назначаването на епископи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получава подкрепа от консервативни религиозни движения, включително консервативни избиратели католици, някои от които смятат, че папа Франциск е твърде либерален.

Правозащитни организации казват, че много католици в Китай са преследвани и изтласкани в нелегалност заради обещание за вярност към папата, вместо на официална китайска католическа асоциация.

Въпреки това, през 2018 г. Ватикана сключи сделка с Китай, за да има някои мнения относно назначаването на китайски епископи.

По това време папа Франциск заяви, че се надява сделката «да позволи раните от миналото да бъдат преодолени» и да доведе до пълно католическо единство в Китай.

Очаква се споразумението да бъде подновено през следващия месец в лицето на противопоставянето на някои католици, включително в САЩ.

В речта си в сряда в Рим г-н Помпео призова Ватикана да защитава религиозната свобода в Китай, казвайки, че «никъде религиозната свобода не е нападната повече, отколкото в Китай».

Двамата топ дипломати на Ватикана, държавният секретар кардинал Пиетро Паролин и външният министър архиепископ Пол Галахър, заявиха, че папа Франциск няма да приеме г-н Помпео.

«Папата вече беше казал ясно, че политически фигури не се приемат в изборни периоди. Това е причината», каза кардинал Паролин, според агенция Франс прес.

Двамата политици определиха също публичната критика на г-н Помпео към папата като изненада, а архиепископ Галахър коментира, че въпросите за обсъждане трябва да се договарят «насаме».

Кардинал Паролин каза също, че е възможно коментарите на г-н Помпео са били предназначени да насърчат католиците да подкрепят г-н Тръмп на урните през ноември.

«Някои са го интерпретирали по този начин — че коментарите са били преди всичко за вътрешнополитическа употреба. Нямам доказателства за това, но със сигурност това е един от начините да се разглежда», предложи той.

Той добави, че сделката на Ватикана с Китай няма нищо общо със САЩ, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...