Украйна ще се обръща към Лукашенко без да посочва длъжността му

Ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба заяви, че представителите на Украйна възнамеряват да назовават в официалната комуникация с Александър Лукашенко (президент на Беларус) само името му, без да посочват длъжността му. Това съобщи ТАСС.

Украйна ще се обръща към Лукашенко без да посочва длъжността му

В същото време киевските политици не възнамеряват да използват формулировки като „незаконно избран“ или „нелегитимен“ президент.

„Официалната позиция е Александър Лукашенко“, заяви Кулеба.

Става дума за обръщението към него в края на петгодишния му мандат, който ще се състои на 5 ноември. Последната инаугурация на Лукашенко се състоя на 23 септември тази година, а предишната на 6 ноември 2015 г.

По-роно кабинетът на президента на Украйна Владимир Зеленски подчерта, че Киев заема неутрална позиция по отношение на ситуацията в Беларус.

Украйна имала "неутрална позиция" по ситуацията в Беларус

„Припомняме, Украйна зае неутрална позиция по отношение на политическата криза, която беше провокирана от съмнително организираното гласуване на президентските избори в Република Беларус на 9 август тази година“, заяви пресслужбата на Зеленски.

От кабинета допълват, че Киев подкрепя «демократичните ценности, общопризнати на европейския континент».

По-рано Зеленски изрази мнение, че ако беларуската държава „откаже да води диалог с народа“, тогава Беларус „може да получи нещо като „Майдан“.

Според посланика на Украйна в Беларус Игор Кизим отношенията между Минск и Киев ще претърпят леки промени.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...