Тихановская започна да формира правителство в сянка на Беларус


Светлана Тихановская, която се кандидатира за президент на Беларус, започна да формира правителство в сянка. Това се казва в съобщение, публикувано в нейния Telegram-канал.

Тихановская започна да формира правителство в сянка на Беларус

Отбелязва се, че тя е назначила известен белоруски адвокат и активист по правата на човека Хари Погоняйло за представител на правата на човека. Освен това икономистът Алес Алехнович е бил назначен за представител на икономическите реформи.

Според Тихановская режимът на белоруския президент Александър Лукашенко е нелегитимен и „вече не се справя със задачите си“.

„Не можем да бездействаме и да наблюдаваме как страната потъва все повече в криза. Следователно, за да осигуря провеждането на нови избори, продължавам работата си за обединяване на всички демократични сили на беларуското общество“, заяви Тихановская.

По-рано кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джоузеф Байдън укори настоящия държавен глава Доналд Тръмп за отказа му да изложи позицията си относно ситуацията в Беларус, съобщава Reuters.

Байдън: Тръмп мълчи за Беларус, Лукашенко е диктатор

«Тръмп отказва да се обяви против действията на президента Александър Лукашенко или да предложи личната си подкрепа на продемократичните поддръжници,» отбеляза Байдън.

Освен това той нарече Лукашенко «диктатор».

„Президентът, който се крие в страх от собствените си граждани, отказвайки да приеме волята на народа, това е признак на слабост, незаконен автократ, а не силен лидер“, каза политикът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...