Пентагонът закупува макети на оръжия от СССР

Министерството на отбраната на САЩ се интересува от закупуването на партида макети в пълен размер на някои оръжия съветско производство за военната база Форт Бенинг (Грузия). Както е отбелязано в искането на отдела за търговски предложения, тези продукти ще бъдат използвани в учебния процес, включително за развитието на „умения за боравене с вражески оръжия“. Редакцията се запозна с документа.

Пентагонът закупува макети на оръжия от СССР

Както е посочено в текста, всички продукти, представляващи интерес за Пентагона, по-специално, модели в пълен размер на гранатомети РПГ-7, системи за противовъздушна отбрана „Стрела-2“, автомати и картечници „Калашников“, снайперска пушка „Драгунов“, както и гранати Ф-1, РГД-5 и РГ-42, трябва да бъдат направен «от уретан с висока здравина, за да издържи многогодишни тренировки».

В същото време копията, както следва от искането, трябва да бъдат доставени на американската страна „ръчно изработени от масивно дърво, кутии с цвят на маслина с обозначение на вида на оръжието и партидния номер на руски език“.

„Заинтересованите доставчици трябва да изпращат всякакви въпроси, касаещи даденото предложение възможно най-скоро, за да дадат възможност на клиента да отговори на тях. Понастоящем това предложение не е обезпечено с финансиране, но се очаква да бъдат получени средства за неговото изпълнение“, — добавят от Пентагона.

През 2019 г. порталът Defense Blog съобщи, че американските военни са използвали макети на руска техника, по-специално системите за противовъздушна отбрана «Тор» и «Оса», като част от учението на Southern Strike . Както беше уточнено, тези проби от „оръжия“ бяха използвани, за да се направят маневрите „по-реалистични“.

По-рано експертът от Пентагона за Близкия изток генерал Кенет Маккензи-младши сподели за възможното възраждане на «Ислямска държава» през следващото десетилетие, ако Вашингтон не предприеме действия, пише The Washington Times. Според генерала е необходимо дерадикализирането на младите хора, които живеят в бежанските лагери в Сирия и Ирак, защото тук джихадистите могат да вербуват нови привърженици.

Пентагонът предупреди за възможно възраждане на ИДИЛ
ИДИЛ

Специалистът по Близкия изток от Пентагона предупреди властите за «огромни проблеми» във връзка с възраждането на «Ислямска държава» през следващото десетилетие, освен ако Вашингтон не разработи мащабен план за дерадикализирането на младите мъже и жени в горещите точки, според The ​​Washington Times.

Въпреки че терористите са загубили своя «халифат» в Сирия и Ирак, генералът от морската пехота Кенет Маккензи-младши, който ръководи Централното командване на САЩ, предупреди, че групата остава активна и вербува ново поколение джихадисти.

Пентагонът предупреди за възможно възраждане на ИДИЛ
Ген. Маккензи

По време на онлайн форума, организиран от Американския институт за мир, Маккензи-младши сподели, че ИДИЛ има всички възможности да извършва малки терористични атаки, преследвайки по-далечни стратегически цели по целия свят.

По-рано някои специалисти по външна политика се опасяваха, че терористичната групировка вече е създала крехък, но взаимноизгоден съюз с афганистанските Талибани, за да предотврати ръководената от американците мирна инициатива.

Такъв съюз може да бъде особено опасен, ако САЩ в рамките на договора с талибаните изтеглят войските си от разкъсаната от войната страна през следващите месеци, за да намалят насилието.

Ръководителите на Пентагона смятат, че Ислямска държава вече не представлява пряка заплаха за националната и глобалната сигурност, но генерал Маккензи твърди, че за това няма достатъчно ефективна и дългосрочна дерадикализация.

Според него Вашингтон се справя с тактическия проблем, като продължава своите антитерористични операции, но прави стратегическа грешка, която може да доведе до възраждане на ИДИЛ в бъдеще.

Като пример той посочи бежанския лагер Ал Хоул в североизточна Сирия, в който живеят 65 000 мъже, жени и деца, разселени от домовете си в Ирак и Сирия, в които лагери има и заловени джихадисти.

Генералът подчерта, че това «най-лошо място в света», заедно с други подобни лагери, може да се превърне в благоприятна среда и вербовъчен пункт за нова вълна от терористи.

Експертите по региона виждат корена на проблема в присъствието на млади хора от различен етнически произход и националности, които симпатизират или продължават да симпатизират на ИДИЛ

Администрацията на Тръмп се опитва да убеди страните, в които са родени джихадистите — било то Европа, Африка, Азия или Близкия изток — да поемат попечителството над тези млади хора.

В същото време международната общност няма ясен план какво да прави с хилядите жени и деца, които терористите са заставили да напуснат домовете си, пише The Washington Times.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtontimes.com/news/2020/aug/12/us-general-warns-long-term-isis-resurgence/

Коментари:

Зареждане ...