НОЩ: Има тенденция на повишаване на заболеваемостта

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население по възрастови групи. Затова и няма особена тревога сред Националния оперативен щаб.

НОЩ: Има тенденция на повишаване на заболеваемостта
Източник БГНЕС

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който се изяви като говорител на първия брифинг на НОЩ — традицията от началото на пандемията у нас беше възобновена по настояване на премиера от октомври месец.

Процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния процент или близък до него. Към днешна дата нямаме по-висока заболяемост в българските училища и детски градини, посочи проф. Костадин Ангелов.

Броят децата в детски градини с положителни проби на коронавирус е 12, на учениците — 117, броят учители в детските градини — 14, а на тези от училищата — 72. Броят лица от непедагогически персонал — 49. Под карантина броят на децата от детските градини е 539, на учениците в училищата — над 4 000.

Здравният министър даде и всички данни за епидемията от последното денонощие.

Той посочи, че ръстът на новозаболелите с коронавирус хора в последната седмица не дава основание на НОЩ за по-строги епидемични мерки.

Има тенденция на повишаване на заболеваемостта, но към момента здравната система е готова за това. Основните предизвикателства пред здравната система са недостатъчният медицински персонал, натрупващата се умора сред здравните работници, както и нарастващият брой на заболели сред тях.

Костадин Ангелов увери, че за нуждите на медицинския персонал лични предпазни средства има за повече от 3 месеца и представи статистиката за резервите. Имаме достатъчно количества и заявките за месец октомври са направени, ще бъдат осигурени за всички нуждаещи се, увери здравният министър.

Към настоящия момент са осигурени 8 415 болнични легла за пациенти с Ковид-19. От тях 7 307 за пациенти с неусложнено състояние и 1 108 легла за пациенти, нуждаещи се за хоспитализация. До края на септември месец 10.5% от легловата база е заета с пациенти с неусложнено състояние и около 4% от пациентите в по-тежко състояние и с нужда от хоспитализация.

Иначе страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа, обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Брифините на Оперативния щаб няма да надхвърлят 30 минути, а всяка седмица различен представител на НОЩ ще представя информацията за коронавируса в страната.

По-различното след връщането на брифингите на НОЩ е, че те вече са в Министерство на здравеопазването, а не в сградата на Министерски съвет както преди месеци. Лекарите от оперативния щаб бяха предприели строги мерки за сигурността в залата, като журналистите седяха през място и всички бяха с предпазни маски, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...