Източна Европа все по-често поглежда към Русия

За Европейския съюз върховенството на закона е една от основните ценности заедно с правата на човека и демокрацията, а противоречията между неговите членове стават все по-очевидни. Страните от Източна Европа провеждат политика, която не отчита тези ценности, и се сближават с Русия, която планира да разцепи ЕС, пише «Нихон Кейдзай».

Превод от Нихон кейдзай, Япония:

Източна Европа все по-често поглежда към Русия

Разногласията между членовете на ЕС се проявяват все по-често. Възникна конфронтация между централата на ЕС и страните от Източна Европа заради мерките срещу пандемията на новия коронавирус: предложението за създаване на фонд за възстановяване, което беше договорено от ръководителите на страните от ЕС, както и ограничаването на движенията.

Основната причина е несъвпадение в базовите ценности. В Източна Европа приемат твърде леко върховенството на закона, основното правило на Съюза. ЕС е загрижен за това, но засега не може да намери изход от тази ситуация.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишната си основна реч пред Европейския парламент на 16 септември. Тя цитира Валтер Халщайн, който беше първият глава на ЕС от 1950 до 1960 г., който нарече Съюза „съобщност на закона“. Урсула фон дер Лайен подчерта важността на закона: той трябва да ограничи злоупотребата с власт.

Тя обаче отбеляза също, че през последните месеци европейците осъзнават колко крехко е върховенството на закона.

Факт е, че пропастта между бившите страни от комунистическия лагер и ЕС се увеличи, който след дълговата криза от 2010 г. и кризата на мигрантите през 2015 г. придава особено значение на западните ценности.

В страните от Източна Европа нарастваше недоверието към ЕС, което беше неспособно да се справи с тези кризи. Тъй като източният лагер игнорира правилата, централата на ЕС заплашва със санкции, но властите на страните от Източна Европа не можеха да направят отстъпки, тъй като спечелиха изборите.

Новият коронавирус само изостри тези разделения. На 1 септември Унгария затвори границите си за всички чужденци, с изключение на три държави, включително Полша и Чехия.

ЕС заяви, че определянето на влизане въз основа на гражданство води до дискриминация и заяви, че мерките, които не съответстват на законодателството на ЕС, трябва незабавно да бъдат отменени, но Унгария не се вслуша.

На 23 септември Европейската комисия публикува проект на нова система за мигранти и бежанци. Не е известно дали страните от Източна Европа, които се противопоставят на приемането на бежанци, ще дадат съгласието си, така че вероятността от увеличаване на разногласията е голяма.

Въпреки това Източна Европа е малко вероятно да напусне ЕС, както Великобритания.

Факт е, че относително бедната Източна Европа се обогати за сметка на ЕС. Оказва се, че тя се радва на предимствата от членството в Съюза и в същото време не се съобразява с правилата и принципите на ЕС.

Въпреки това Европейският съюз все още не може да намери изход от тази ситуация.

Русия, Китай и Турция се приближават към Източна Европа, като планират разцепление в ЕС.

Ако направите отстъпки пред Източна Европа, ще има критики, че това е отклонение от европейската философия.

В резултат на това ЕС е изправен пред дилема: той заявява за важността на върховенството на закона, но не може да предприеме конкретни мерки.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nikkei.com/article/DGXMZO64123240T20C20A9I00000/

Коментари:

Зареждане ...