Ген. Мутафчийски: «Шансът, докато чакаме ваксината, е носенето на маски»

На възобновените брифинги на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира освен сухата статистика за заболелите военнослужещи и разпространението на вируса в поделенията и школите, че маските не се носят както трябва.

Ген. Мутафчийски: "Шансът, докато чакаме ваксината, е носенето на маски"

«Направи ми впечатление, че поне 15% от хората не носят маските си както трябва», заяви Мутафчийски обръщайки се към журналистите в пълната зала в Министерство на здравеопазването.

«Шансът, докато чакаме ваксината, е носенето на маски.»

Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи правилно и в затворени помещения, подчерта генерал Мутафчийски и илюстрира с примери от други държави как хората по различен начин изкарват коронавируса, когато спазват мерките и как, когато не ги спазват.

Един от случаите е за круизен кораб в Аржентина, където 80% от хората, спазили разпорежданията на екипажа, са изкарали безпроблемно вируса, както и за друго круизно пътешествие, където само 20% от хората изкарали вируса безпроблемно — в зависимост от маските.

На общо 19 пациенти е прелята кръвна плазма и такава е изпращана в още пет лечебни заведения в цялата страна.

Има големи надежди с нея, защото нямаме друг медикаменти, които да повлияят на развитието на болестта, обясни генерал Мутафчийски.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...