Докладът на ЕК: Йончева срещу Новаков

«Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона у нас е един изключително добър доклад за България, защото е обективен и показва каква е болестта на България. Ние ще започнем нейното лечение с оставката на господин Борисов». Това заяви евродепутатът от БСП Елена Йончева от Брюксел за сутрешния блок на БНТ.

Докладът на ЕК: Йончева срещу Новаков

Тя посочи, че докладът е много добър за България, защото страната ни не вижда големите проблеми, страната ни не се развива по демократичен път и това било абсолютно безспорно.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България и законите се променят много лесно и се модифицират много бързо в нечий интерес. Знаем как мнозинството в парламента променя своето решение и се подценява ролята на Народното събрание, коментира Йончева.

На противоположното мнение е евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, според когото докладът на ЕК също е обективен и то с немалко положителни констатации.

Той не е съгласен с твърденията, че е докладът е катастрофален — такива обяснения не съвпадали с истината. Реформи в България са започнати и пътят към тяхното решаване е налице, посочи Новаков.

Той не се съгласи с част от констатациите на Йончева, но призна за критиките за отчетността на главния прокурор. Всичко това обаче минавало през промени в Конституцията, които обаче от БСП не били подкрепени. Промени са необходими, но те минават само през Конституцията, подчерта Новаков.

Елена Йончева изтъкна, че проблемът с Конституцията не е, че имаме необходимост от нова такава, а че сегашната не се спазва. Докладът на ЕК показва, че в България няма законодателна сигурност, а има еднолична власт. Това се вижда, изговаря се от ЕК и предстои дискусия на 5 октомври в пленарна зала за състоянието на върховенството на закона в България, обясни тя.

По думите на Йончева в България няма върховенство на закона.

Слабостта на доклада е, че не дава конкретни препоръки, а показва, че България е извън демократичния път, отбеляза Йончева и допълни, че начинът, по който функционира България в последните 10 години, щял да дойде краят независимо от една оставка.

Андрей Новаков подкрепи идеята върховенството на закона да бъде свързано с отпускането на европейски средства. Това става само тогава, когато покажем в страната ни, че няма злоупотреба с европейски средства. Нашата страна е под средното ниво на злоупотреба с европейски средства, категоричен бе Новаков.

В доклада се казвало, че повечето медии са проправителствени и са на хранилка от съответното правителство. Йончева е направила предложение в ЕК средствата от Европа за българските медии да не минават през правителството.

Андрей Новаков контрира тезата с думите, че в България никога не се е стигало до зверствата над журналисти като в други държави.

Йончева посочи, че трябва да има морков и тояга за европейските средства и нарушаване на върховенството на закона у нас, защото в следващите години България постоянно щяла да бъде наблюдавана от ЕК.

Много би било трудно да се докаже, че правителството насочва едни финанси за едно или друго място, когато един кмет кандидатства за определени пари. Всичко, което става по европейските средства е публично, категоричен бе Новаков.

В България вече няма нужда да бъде подлагана на мониторинг, категоричен бе Новаков, а според Йончева последният доклад на ЕК е много добър за България, защото е епикриза, че страната ни излиза от европейския демократичен път, за което трябва да се вземат мерки.

Политическите партии у нас също се разминаха в интерпретацията си на документа.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...