Дания разреши експлоатацията на «Северен поток 2»

Датската енергийна агенция издаде на Nord Stream 2 AG разрешение за експлоатация на руския газопровод «Северен поток 2» в шелфа на страната. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на DEA.

Дания разреши експлоатацията на "Северен поток 2"

Известно е, че разрешението е било дадено въз основа на редица условия, които е трябвало да гарантират безопасната експлоатация на тръбопровода.

„Условията на разрешителното за изграждане на Северен поток 2 от 30 октомври 2019 г. остават в сила, тъй като все още не са изпълнени и в същото време са от съществено значение за фазата на експлоатация“, се казва в съобщението.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео обяви създаването на коалиция, призвана да предотврати завършването на руския газопровод „Северен поток 2“.

Реализацията на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода. Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен с руски сили, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

Германците протакат времето, надявайки се, че темата „Северен поток 2“ ще отшуми сама. Те са инвестирали твърде много в проекта, за да го изоставят, така че опонентите могат да разчитат само на санкциите на САЩ. Но дори и «потокът» да бъде завършен, може да се окаже, че поради заплахата от санкции никой няма да посмее да купи този газ, счита експертът по Якуб Вех по Polskie Radio.

Якуб Вех, експерт: Твърдите коментари, които се появиха в Германия след атентата срещу Навални, се отнасят до мерки срещу Русия, но това не означава, че настроението се е променило. По-скоро наблюдаваме известно укрепване на фракцията, изискваща спиране на строителството на Северен поток 2. Тук става дума преди всичко за «Зелените» и някои от християндемократите.

Сега към тях се присъединява група социалдемократи, което е необичайно, тъй като те традиционно стоят на проруски позиции и защитават газопровода.

В политически план Германия поддържа същия подход и изразява желание да завърши проекта. Германското правителство не е направило изявления относно санкциите или дори спирането на работата, за което призова Фридрих Мерц, представителят на ХДС.

Свидетели сме на подход, който редовно се използва в контекста на кризите „Северен поток 2“: германците протакат времето и чакат всичко да отшуми от само себе си, правейки поредното изявление без последствия, което да успокои обществения дебат.

Берлин не се възползва от шанса, който се появи след инцидента с Навални, и не напусна този проект. В своите действия Германия изхожда от сметките си от икономически и политически характер, отбелязва Polskie Radio.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...