Bloomberg: Западът призна военната мощ на Русия

Bloomberg съобщава за доклад на влиятелен британски мозъчен тръст за силата и мощта на руската армия. Докладът е публикуван днес. В доклада се казва, че руските въоръжени сили са на най-високо ниво на боеспособност от края на Студената война.

Превод от Bloomberg: 

Bloomberg: Западът призна военната мощ на Русия

Според новия доклад руската армия е по-боеспособна от всякога след края на Студената война, в момент, когато западните страни са все по-загрижени за ролята на президента Владимир Путин в намесата в изборите и конфликтите от Украйна до Сирия.

В доклада «Модернизация на руските въоръжение сили: оценка»  (Russia’s Military Modernization: An Assessment), публикуван тази сряда от лондонския Международен институт за стратегически изследвания, се казва, че за десетилетие инвестиции и реформи руската войска е станала по-професионална и по-добре снабдена технически, отколкото предшествиниците й.

„Днес руските въоръжени сили се превърнаха в ефективно военно средство и Москва демонстрира готовността си да го използва или заплашва с неговото използване“, се казва в доклада.

Според доклада, Русия е започната текущата модернизация след като нейните въоръжени сили са показали ниска ефективност в кратката война с Грузия през 2008 година. В доклада се подчертават специалните подобрения в ядрения арсенал и въздушно-космическите сили на Русия, а също по-слабият и неравномерен прогрес в руските сухопътни войски и военно-морския флот.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-30/russia-s-military-strength-now-at-post-cold-war-peak-iiss-says

Bloomberg: Западът призна военната мощ на Русия

Коментари:

Зареждане ...