Проучвания: Байдън е победител на първия президентски дебат 

Няколко проучвания показват, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е победител на първия президентски дебат срещу държавния глава Доналд Тръмп, информира Vox.

Проучвания: Байдън е победител на първия президентски дебат 

CBS News и YouGov проведоха анкета с респонденти в ключовите щати веднага след дебата. 48% от анкетираните са заявили, че Байдън е спечелил дебата, докато 41% са посочили Тръмп. Само 10% смятат, че е завършил наравно. Според CBS News това отразява и каква е подкрепата за кандидатите преди изборите.

38% от респондентите заявяват, че дебатът ги е накарал да мислят по-положително за Байдън, a 32% — обратното. Що се отнася до Тръмп, дебатът им е променил мнението към по-лошо (42 на сто) и 24% към по-добро.

Анкета на CNN и SSRS сочи, че 60% от респондентите смятат, че Байдън е спечелил, докато 28% посочват като победител Доналд Тръмп.

Отделно социологът Франк Лунц от Републиканската партия е анкетирал фокусна група от 16 респонденти, които не са решили за кого ще гласуват в оспорвани щати. Те като цяло смятат, че Байдън се е представил по-добре от Тръмп.

Помолени да опишат Тръмп с една дума или фраза, респондентите са посочили: «противен», «хаотичен», «неамерикански», «смахнат», «задник, но задник със самочувствие», «класически Тръмп», «убедителен», «грубиян», «арогантен» и други.

Описанието за Байдън: «Изненадан съм колко добре се справи», «по-добре от очакваното», «определено по-професионално от Тръмп и мисля, че той е повече човек на народа», «компетентен», «политик», «показа сдържаност и състрадание», «хубав човек, но липсва визия», «лидер», «последователен», «уклончив», «човечност и честност», «президентски» и други.

Си Ен Ен са разпитали фокусна група от нерешили за кого ще гласуват в Охайо. Повечето от тях смятат, че никой не е спечелил дебата. Само един от анкетираните е казал, че Байдън е спечелил, а двама са заявили, че Тръмп е спечелил.

Тръмп изостава от Байдън според повечето социологически проучвания преди дебата. Дори и дебатът да е завършил наравно, това би било победа за Байдън. Американският президент се нуждае от силно представяне за драматичен обрат в кампанията. Първите сигнали са, че той все още не е успял да го постигне, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...