Изявление на Външно министерство Армения относно участието на въоръжените сили на Турция в агресията срещу Карабах

30 септември 2020-Нюз Фронт.

Представяме пълния текст на заявлението на Външно министерство на Република Армения във връзка с агресията на Азербайджан и участието на Турция.

 

Вчера сутринта, 29 септември, един от изтребителите F-16 на турските военновъздушни сили, разположени на летището в «Гянджа» в Азербайджан, свали щурмов самолет СУ-25 на въоръжените сили на РА, който изпълняваше бойни задачи по отблъскване във въздушното пространство на РА — регион Варденис нападенията от азербайджанска страна върху военни и граждански обекти, разположени на територията на Република Армения. Убит е майор Валери Данелин, пилот на въоръжените сили на РА.

Изявление на Външно министерство Армения относно участието на въоръжените сили на Турция в агресията срещу Карабах

Това не е първата провокация на турските ВВС. С появата на турските военновъздушни сили в Азербайджан се провеждат провокативни полети по контактната линия между Арцах и Азербайджан, а по време на агресията, разгърната от Азербайджан, всъщност оказват въздушна подкрепа на атакуващите въоръжени части на азербайджанската армия. Трябва да се отбележи, че провокативни турски полети се извършват и по арменско-турската граница, като в някои случаи преминават и нарушават въздушното пространство на Армения. На 27 септември на същия участък от армено-азербайджанската граница турският самолет F-16 наруши въздушната граница на Армения и изстреля ракети в посока района на Варденис.

Турските въоръжени сили се появиха в Азербайджан по време на мащабни турско-азербайджански учения от 29 юли до 13 август и все още не са изтеглени от територията на Азербайджан. Провокативните действия на турските въоръжени сили сериозно застрашават регионалната сигурност и възпрепятстват усилията на международната общност за прекратяване на военните действия.

Международната общност призова регионалните сили да се въздържат от разпалване на конфликта и Турция трябва да се вслуша в тези призиви. Ние категорично осъждаме провокативните действия на Турция и настояваме за незабавно изтегляне на турските въоръжени сили, включително авиацията, от зоната на конфликта.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...