НАТО се опитва да повлияе на парламентарните избори в Грузия

29 септември 2020-Нюз Фронт.

За пореден път, през 12-те години от срещата на върха в Букурещ, Северноатлантическият алианс обеща членство на Грузия, като по този начин играе в посока на прозападните политически сили преди парламентарните избори.

На срещата на върха в румънската столица в НАТО беше одобрен така нареченият план за действие по членството в алианса за Украйна и Грузия. Това се случи още през 2008 година. Оттогава на Запад многократно се хвърляха обещания и реалната перспектива за присъединяване на страните към военния блок избледня.

Друго гръмко изявление беше направено непосредствено преди парламентарните избори в Грузия.

НАТО се опитва да повлияе на парламентарните избори в Грузия

Те ще се състоят на 31 октомври.
На този фон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе показна среща с грузинския премиер Георги Гахария, призовавайки страната да се «подготви за членство».

 

„Приканвам ви да продължите да се възползвате изцяло от всички възможности за сближаване с НАТО и да се подготвите за членство. Разчитаме Грузия да гарантира, че изборите през следващия месец отговарят на най-високите международни стандарти. Това е важно за Грузия и за НАТО “, каза генералният секретар.

 

Подобно изявление може да се разглежда като опит за намеса в изборния процес. Всъщност Столтенберг направи голяма услуга на прозападните политически сили на Грузия. Това е разбираемо, като се има предвид, че според последните социологически проучвания опозиционните партии не са популярни сред населението на страната.

Изследване на Американския международен републикански институт показва, че 33% от избирателите възнамеряват да подкрепят управляващата партия «Грузинска мечта».

Обединеното национално движение на избягалия бивш президент Михаил Саакашвили може да спечели 16% от гласовете.
Партиите «Европейска Грузия» и «В името на нова Грузия» могат да получат по още 5%.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...