Искането на България Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за Македония

Искането на България Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за македонската страна, заяви Драги Георгиев, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите върпроси, в интервю за ТВ «Телма».

Искането на България Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за Македония

Дни преди следващото заседание на Комисията, което трябва да се състои на 15 и 16 октомври в Скопие, след пауза от почти една година, Георгиев заяви, че диалогът по спорния въпрос за Гоце Делчев ще продължи.

«В този диалог обаче винаги трябва да се търси решение, което да е приемливо и за двете страни. Приемливо решение означава такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението. Приемането на едностранно решение за Гоце Делчев — дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор», каза Георгиев.

Той заяви още, че нациите не се създават с декрет, не може да ги създаде едно лице или един орган и «твърдението, че македонската нация е създадена с декрет през 1944 г., няма абсолютно никакво научно основание». Според него създаването на съвременната македонска нация започва през втората половина на 19-ти век и преминава през всички фази, през които преминават и други балкански нации.

Искането на България Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за Македония

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия. Тази теза изказа премиерът на съседната ни държава Зоран Заев в интервю за телевизионния «Канал 5».

Той отбеляза, че договорът за приятелство и добросъседство е двупосочна улица, ангажименти по него са поели и двете страни. Крачката напред от Скопие била приемането на това, че историята ни е обща, а българската крачка, според Заев, е била, че договорът е подписан на двата езика.

«Въпросът за националната идентичност не бива да се поставя под съмнение от нито една европейска държава и правителство», заяви Заев.

На въпрос защо правителството му не реагирало след появяването в медиите в Скопие на меморандума с условията на България за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, той посочи, че Република Северна Македония постига стратегическите си цели с мъдра и умна политика на търпение.

Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...